Erfgoeddepot Ename

In de kijker: restaurator op bezoek

Erfgoedsite Ename is volop aan het werk aan de heropening van het Erfgoedcentrum tegen de zomer van 2024. Stilaan kiezen we de objecten die we zullen tonen aan het publiek. Restaurator Ansje Cools beoordeelde de toestand van enkele van deze voorwerpen. Is die goed genoeg om tentoongesteld te worden? Want hoe ideaal ook erfgoed bewaard wordt, de tijd doet haar werk. Dan voldoet passieve conservatie niet langer en gaan we over naar actieve conservatie. Wat is het verschil?

  • Bij passieve conservatie wordt niet ingegrepen op het erfgoedobject zelf, maar alleen op de omstandigheden: een correcte temperatuur en relatieve vochtigheid in de depotruimte, zo weinig mogelijk licht en schadelijke stoffen, knagende diertjes en stof.
  • Wanneer dit niet langer helpt en objecten brozer worden, kan een restaurator actieve conservatie uitvoeren. Dit zijn (kleine) ingrepen op het object waardoor het niet langer zal vervallen, maar stabiel door het leven kan gaan: ontzouten van keramiek, stabiliseren van corroderende metalen, …

Zo behandelde Ansje tijdens haar bezoek alvast enkele wijnglazen en een buikfles met een consolidatiemiddel, zodat het glas niet verder zou afschilferen. Geduld, én fijne handenarbeid, bleken een mooie deugd, maar deze voorwerpen zijn ondertussen alleszins klaar voor hun nieuwe plaats in de tentoonstelling! Kom het zelf ontdekken vanaf zomer 2024!

Topstuk: kromstaf

De kromstaf van Ename, een kop van de staf van de abt, wordt beschouwd als een zeldzaam voorbeeld van romaanse ivoorsnijkunst uit het Scheldebekken. Het stuk dateert van rond 1175.
De ivoorsnijkunst uit deze periode is vooral gekend uit Duitsland en Lotharingen, niet bij ons. Het mooie object werd in 1995 opgegraven in een van de kapellen van de Sint-Salvatorkerk op de abdijsite van Ename. 
In 2013 werd het kunstwerk opgenomen in de Vlaamse Topstukkenlijst. Dat wil zeggen dat de Vlaamse overheid dit als zeldzaam en onmisbaar beschouwt. 

Erfgoeddepot van Erfgoedsite Ename

Het Erfgoeddepot van Erfgoedsite Ename is één van de erkende onroerend erfgoeddepots in Vlaanderen. Het bewaart en beheert:

  • erfgoed van grondgebied Ename zelf
  • erfgoed uit heel Oost-Vlaanderen dat niet ter plaatse kan blijven en nergens anders naartoe kan, zowel tijdelijk als permanent:
    • archeologische vondsten en de bijbehorende onderzoeksdocumenten uit het noorden van Oost-Vlaanderen
    • losse onderdelen van gebouwen bijv. tijdens de restauratie van een monument
    • erfgoed dat tijdelijk geëvacueerd wordt bijv. bij een waterlek of brand
    • enten of stekken van erfgoedbomen

Het depot is uitgerust met de nodige infrastructuur voor registratie, verpakking, reiniging, ontsmetting, conservering en berging van objecten en archieven. 

Volg de werken aan de collectie achter de schermen.

Bekijk de collecties van het Erfgoeddepot Ename:

Wie kan terecht in het depot?

Stel een vraag

directie Erfgoed & Erfgoedsites

+32 55 30 03 44