Erfgoedbomen

De Provincie is op zoek naar genetisch materiaal van erfgoedbomen. Ken je een beschermde 'veteraanboom' in nood of wil je een erfgoedboom op een erfgoedlocatie planten? Mail dan naar erfgoeddepot@oost-vlaanderen.be

Via het erfgoedbomenproject zet Provincie Oost-Vlaanderen in op het behoud van waardevol houtig erfgoed en bewaart het de genetische diversiteit. 

Wat zijn erfgoedbomen?

Erfgoedbomen zijn zeldzame of heel oude bomen die de publieke ruimte typeren en waar de bewoners bijzondere waarde aan hechten. Denk maar aan de eeuwenoude knotlinde op het kerkplein van Massemen, de bekende Vollanderpopulier in Zottegem of de sfeervolle treurbeuk op het protestants kerkhof van Korsele.

©Paul Muylaert

Werkwijze

  1. De provinciale erfgoedconsulent landschapszorg verzamelt in samenwerking met specialisten enten, stekken of zaden van de meest waardevolle of bedreigde erfgoedbomen. Hij registreert dit materiaal in het provinciaal erfgoeddepot in Ename. Elk jaar wordt een selectie vermeerderd en opgekweekt in samenwerking met provinciaal domein Het Leen, het Arboretum Rivierenhof en het INBO.
  2. Wanneer de originele boom sterft door ouderdom, ziekte of een gebeurtenis zoals een storm, biedt de Provincie het plantgoed aan. Afhankelijk van de situatie plant men dan een nakomeling van de erfgoedboom terug op de oorspronkelijke plaats, of op een andere erfgoedlocatie.
  3. Het beeld van het erfgoedlandschap blijft intact en het eeuwenoud genetisch materiaal van veteraanbomen blijft verder leven. De soort kan zich zo beter beschermen tegen de klimaatverandering.

Interesse?

Ken jij een beschermde 'veteraanboom' in nood of wil je een erfgoedboom op een erfgoedlocatie planten? Mail dan naar erfgoeddepot@oost-vlaanderen.be

Wil je graag op de hoogte blijven van dit project? Volg de Facebookpagina van het Provinciaal Erfgoedcentrum.

Stel een vraag

directie Erfgoed & Erfgoedsites

+32 55 30 03 44