Erfgoedbomen

De Provincie is op zoek naar genetisch materiaal van erfgoedbomen.

Ken je een beschermde 'veteraanboom' in nood of wil je een erfgoedboom op een erfgoedlocatie planten? Mail dan naar erfgoeddepot@oost-vlaanderen.be. De Provincie vermeerdert elk jaar een selectie van de meest waardevolle exemplaren en biedt binnenkort ook een selectie aan.

Wat zijn erfgoedbomen?

Erfgoedbomen zijn zeldzame of heel oude bomen die de publieke ruimte typeren en waar de bewoners bijzondere waarde aan hechten. Denk maar aan de eeuwenoude knotlinde op het kerkplein van Massemen of de bekende Vollanderpopulier in Zottegem.

Werkwijze

  1. De provinciale depotconsulenten verzamelen enten, stekken of zaden in samenwerking met specialisten. Ze registreren dit materiaal in het provinciaal erfgoeddepot in Ename. Daarna kweekt het provinciaal domein Het Leen de plantjes op.
  2. Wanneer de originele boom sterft door ouderdom, ziekte of een gebeurtenis zoals een storm, biedt de Provincie het plantgoed aan. Afhankelijk van de situatie plant men dan een nakomeling van de erfgoedboom terug op de oorspronkelijke plaats, of op een andere, betere plaats.

Op die manier verschijnt niet alleen een nieuwe boom in het straatbeeld, maar blijft het eeuwenoud genetisch materiaal verder leven. Door oude soorten of vari√ęteiten terug te introduceren en hun genetische diversiteit te bewaren, kan een soort zich ook beter beschermen tegen de effecten van de klimaatverandering.

Vollander

De Provincie bood stekjes aan van de Vollanderboom in Zottegem aan omwonenden. 
Door de grote belangstelling kan je helaas geen stekje meer krijgen want alle stekjes zijn ondertussen gereserveerd. Wil je graag op de hoogte blijven van dit project? Volg de Facebookpagina van het Provinciaal Erfgoedcentrum.

Stel een vraag