Fossielvrije alternatieven
Onze Oost-Vlaamse woningen zijn zeer divers, waardoor er geen standaard fossielvrije oplossing is voor ieder huis. Daarom zetten we enkele fossielvrije oplossingen en hun mogelijkheden even voor je op een rij. Zo weet jij wat je opties zijn.
We hebben het over:
- Warmtepompen
- Warmtenetten
- Alternatieven: PVT-panelen en zonneboilers
Warmtepomp
In de meeste gevallen zal een warmtepomp de beste oplossing zijn om je woning fossielvrij te verwarmen. Bij warmtepompen is het wel belangrijk dat je huis voldoende geïsoleerd is, anders zal het toestel minder efficiënt werken en dat zal je voelen in je portemonnee.
Warmtepompen werken door energie uit het 'buitenmilieu' op te nemen (de bodem of lucht) en die naar binnen te vervoeren. Dit gebeurt door het uitzetten of samendrukken van gassen in een gesloten circuit.
Er bestaan onder andere:
- Bodem - water warmtepompen
- Lucht - water warmtepompen
- Lucht - lucht warmtepompen
- Hybride warmtepompen
Kom meer te weten over warmtepompen.
Warmtenet
Hoewel de kans niet zo groot is dat er in jouw straat binnenkort een warmtenet aangelegd wordt, is het toch interessant om dit na te gaan. Als je gemeente besluit om een warmtenet te ontwikkelen in je straat of wijk, dan is het overbodig om te investeren in een eigen fossielvrije warmtebron.
Maar wat is dat nu precies, een warmtenet? Een warmtenet is een collectief verwarmingssysteem waarbij warm water vanuit een centrale bron via leidingen naar gebouwen wordt vervoerd om ze te verwarmen. Dit kan bijvoorbeeld restwarmte zijn uit de industrie of duurzame warmte uit een gezamenlijke fossielvrije warmtebron (bijvoorbeeld een collectieve grote warmtepomp).
Als er in jouw straat een warmtenet aangelegd zou worden, dan is het wel belangrijk om je woning hierop voor te bereiden. Warmtenetten werken steeds vaker op lage temperaturen, dus voldoende isolatie is essentieel om de warmteverliezen van je huis te beperken.
Je kan zelf nagaan of jouw straat geschikt is voor het aanleggen van een warmtenet. Als je straat in theorie geschikt zou zijn om een warmtenet aan te leggen, neem dan contact op met je gemeentebestuur om te zien of er al concrete plannen zouden zijn.
De voorwaarden om aan te sluiten op een warmtenet zijn:
- Er komt een warmtenet in jouw straat of wijk
- Je woning is bij voorkeur voldoende geïsoleerd
Alternatieven
Hoewel warmtepompen vaak de meest voor de hand liggende opties zijn, zijn ze niet in iedere woning toepasbaar. We lichten graag twee van de meest voorkomende alternatieven toe:
Meer weten?
Las je onlangs een artikel over een andere fossielvrije techniek, of verwarm je zelf je woning op een andere fossielvrije manier, en kwam deze hier niet aan bod? Geen paniek, wellicht is jouw fossielvrij alternatief ook een goede technologie. We weten dat het aantal mogelijkheden vrij uitgebreid is en hebben ons hier beperkt tot de meest voorkomende alternatieven.
Zit je met een specifieke vraag over de mogelijkheden voor jouw huis?
Dan kan je steeds gratis en vrijblijvend terecht bij ons online infoloket.
Ben je van plan je volledige woning onder handen te nemen? Je kan ook bij ons terecht voor een renovatieadvies aan huis. We bezorgen je een stappenplan om je woning volledig klaar te maken voor de toekomst. Vraag een renovatieadvies aan huis.
Benieuwd wat jij moet doen om je woning te kunnen verwarmen met deze fossielvrije alternatieven? Leer er alles over tijdens onze gratis infosessies.