Warmtepompen
Bodem – water warmtepomp
Een bodem - water warmtepomp (ook geothermische warmtepomp genoemd) zal energie uit de bodem onttrekken en opwaarderen.
Om een grond - water warmtepomp te kunnen installeren, moet er in de ondergrond bij je woning in de grond geboord worden. Meestal gebeurt dit in de tuin.
De pomp haalt warmte uit je bodem en transporteert deze via een mengsel van water en antivriesmiddel naar je woning. De warmte zal opgewaardeerd worden en afgegeven in je woning. Dat kan via vloerverwarming, maar ook wandverwarming, ventiloconvectoren of overgedimensioneerde radiatoren (m.a.w. voldoende grote radiatoren) zijn hiervoor geschikt.
Een fijne extra aan een bodem/water-warmtepomp is dat je passief kan koelen. Dat wil zeggen dat de pomp water laat circuleren doorheen de woning en de bodem, waarbij de woning enkele graden afkoelt terwijl de bodem opnieuw opwarmt, klaar voor de volgende winter. In vergelijking met een airco-systeem kost dit zeer weinig energie.
Met een lucht-water warmtepomp kan je ook sanitair warm water maken.
De voorwaarden voor een grond/water-warmtepomp zijn:
- een voldoende geïsoleerde woning
- het afgiftesysteem in je huis moet geschikt zijn
- er moeten boringen kunnen plaatsvinden in je tuin
Lucht - water warmtepomp
Dit type warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht, en gebruikt die warmte om water te verwarmen die in je woning opnieuw afgegeven kan worden. Zelfs bij koude temperaturen bevat de lucht voldoende warmte-energie.
De lucht/water-warmtepomp gebruikt een buitenunit om energie uit de buitenlucht te halen. Deze unit kan tegen de muur of op de grond worden gezet en is qua grootte vergelijkbaar met een buitenunit van een airco. Net zoals een airco maakt deze buitenunit een zacht zoemend geluid wanneer hij werkt. Als je in een zeer druk bevolkte wijk woont, is het nodig om goed na te denken over een goede plaatsing van de buitenunit (bv. niet vlakbij een slaapkamerraam van jou of de buren).
Net als de geothermische variant combineert een lucht/water-warmtepomp ideaal met vloerverwarming, maar kunnen ook met wandverwarming, ventiloconvectoren of overgedimensioneerde radiatoren gecombineerd worden.
Koeling via een lucht - water warmtepomp kan, maar is wel actief. Dat wil zeggen dat het een stuk meer energie zal kosten om je woning hiermee koel te houden.
Met een lucht-water warmtepomp kan je ook sanitair warm water maken.
De voorwaarden voor een lucht/water-warmtepomp zijn:
- Een voldoende geïsoleerde woning
- Het afgiftesysteem in je huis moet geschikt zijn
- Ruimte om de buitenunit te plaatsen
- Voldoende afstand tussen de buitenunit en je buren
Lucht - lucht warmtepomp
Een lucht-luchtwarmtepomp onttrekt zoals de lucht/water-warmtepomp ook warmte uit de buitenlucht met een buitenunit. Een lucht/lucht-warmtepomp geeft echter geen warmte af met behulp van water, maar rechtsreeks via een ventilator in de binnenruimte.
In de zomer kan het systeem omgekeerd worden om als airconditioning te dienen door de warmte van binnen naar buiten te verplaatsen. Let wel op, want dit is opnieuw actieve (en dus energieverslindende) koeling.
Een voordeel aan dit type warmtepomp is dat die geschikt is voor het verwarmen van ruimtes waar nog geen centrale verwarming loopt (denk bijvoorbeeld aan een bijgebouw of een badkamer). Verder kan het ook dienen als goedkoper alternatief voor (energieverslindende) accumulatieverwarming. Het rendement en de kosten van een lucht-lucht warmtepomp is ongeveer drie keer zuiniger (en dus goedkoper) dan accumulatieverwarming!
Met dit type warmtepomp kan je geen sanitair warm water maken, je zal hiervoor dus nog een ander systeem nodig hebben, zoals een warmtepompboiler of zonneboiler.
De voorwaarden voor een lucht/lucht-warmtepomp zijn:
- Ruimte om de buiten-unit te plaatsen
- Voldoende afstand tussen de buitenunit en je buren
Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineert een elektrische warmtepomp en een conventionele verwarmingsketel op gas (of stookolie).
Bij onvoldoende geïsoleerde woningen zijn er tijdens de koude wintermaanden nog teveel warmteverliezen, waardoor een warmtepomp niet volstaat om de woning aangenaam warm te houden. Op die momenten springt bij een hybride warmtepomp de traditionele fossiele verwarmingsketel nog even bij. Op een volledig jaar tijd kan bij hybride systemen de warmtepomp tot 90% van de warmtevraag van de woning voorzien.
Hybride warmtepompen worden vaak gezien als een overgangsoplossing naar volledig elektrische verwarmingssystemen. Ze kunnen de voordelen van een warmtepomp benutten, terwijl ze toch de flexibiliteit behouden om bij te springen met een conventionele verwarmingsketel wanneer dat nodig is.
En nadeel van hybride warmtepompen is dat je nog steeds afhankelijk blijft van fossiele brandstoffen.
Het is beter om eerst na te denken of er nog ingrepen in je woning kunnen gebeuren die ervoor zorgen dat je wel volledig kan overstappen naar een alleenstaande warmtepomp. Is dat niet het geval, dan kan een hybride warmtepomp toch al een aanzienlijk deel van je fossiele brandstofverbruik naar beneden halen.
Op zoek naar wat technischere informatie over warmtepompen?
Bekijk de video's op de website van Buildwise.