Fossielvrij verwarmen

Zeg, hoe oud is je smartphone? En je wagen? Waarschijnlijk weet je makkelijk het antwoord, maar heb je ook enig idee hoe lang je verwarmingsketel er al hangt? En dat een ketel gemiddeld 15 jaar meegaat?

Overweeg je de slimme switch naar een duurzame warmtebron - zoals een waterpomp - wacht dan niet tot je ketel het letterlijk begeven heeft. Neem wat marge zodat je niet gedwongen één op één hoeft te vervangen door opnieuw een fossiele ketel. Komt die tien jaar in zicht, dan kan je al de eerste stappen richting een duurzame thuis zetten.

Dus wat denk je, klaar voor een slimme switch?

Huisje, tuintje, pompje? 

Investeren in een duurzame warmtebron is investeren in de toekomst!
Hoezo? Omdat het  gebruik van fossiele brandstoffen (zoals aardgas en stookolie) in woningen steeds meer beperkt wordt. Dit omwille van hun negatieve invloed op het klimaat en de luchtkwaliteit.

Een duurzame thuis bereik je in drie stappen:

 1. Isoleer je woning
 2. Lage-temperatuurverwarming
 3. Een duurzame warmtebron

Stap 1: Isoleer je woning

De gouden regel: een goed geïsoleerde woning houdt de warmte binnen in de winter en de hitte buiten tijdens de zomer. Let daarbij op voldoende dikte van je isolatie en correcte plaatsing, maar zorg ook voor goede ventilatie.

Met isolatie verhoog je het comfort in je woning, verbruik je minder energie én maak je je woning klaar om over te stappen naar stap 2: lage-temperatuurverwarming.

Daarbij is het belangrijk om vooruit te denken: als je een deel van je woning aanpakt, doe het dan meteen goed: isoleer dat deel grondig en hou rekening met een goede aansluiting op andere delen die je misschien pas later aanpakt (zoals die tussen je dak en muur of je raam en muur). Je ‘bouwschil’ gaat immers een stuk langer mee dan een technische installatie, en zo vermijd je dubbele werken aan eenzelfde onderdeel van je woning.

Even dubbelchecken? Controleer of jouw woning voldoet aan de energiedoelstellingen van 2050. Je vindt er ook heel wat extra tips.
Heb je wat meer hulp nodig? Vraag gratis renovatieadvies of -begeleiding op maat.  

Stap 2: Lage temperatuur-verwarming

Traditioneel loopt door een centrale verwarming heet water, van 60 tot 90 graden. Maar in moderne systemen streven we naar een veel lagere temperatuur, onder de 55 graden, of zelfs onder de 40 graden. En dat is niet zomaar, natuurlijk.

De voordelen:

 • warmte opwekken gebeurt veel efficiënter
 • er is veel minder warmteverlies in de leidingen
 • je krijgt een gezellige, gelijk verdeelde woningtemperatuur
 • biedt meer opties voor duurzame warmtebronnen

Verwarmen aan lage temperatuur kan perfect met vloer of -wandverwarming, maar lukt ook met (voldoende grote) radiatoren.  Ben je benieuwd of jouw woning klaar is voor lage-temperatuur verwarming? Doe de 50-graden test.

Stap 3: Een duurzame warmtebron

Huisje, tuintje, … pompje?

Kan je thuis op een lage temperatuur verwarmen, goed nieuws, dan kom je in aanmerking om over te schakelen op een duurzame, fossielvrije warmtebron. De beste keuze daarvoor hangt af van jouw situatie: kies bijvoorbeeld voor een warmtepomp, of sluit jouw woning aan op een warmtenet.

Wist je dat een warmtepomp driekwart (soms zelfs meer) van zijn energie uit de omgeving (bodem, lucht) haalt? Zo heb je een stuk minder energie nodig om je woning op temperatuur te brengen en houden. Behoorlijk efficiënt dus.

Wil je weten welke warmtebron het beste bij jou past? 

Goed begonnen is half gewonnen

Een voorbereid mens is er twee waard. Hoe beter de voorbereiding, hoe vlotter de switch naar duurzaam verwarmen loopt. Dit kan je vandaag al doen:

 • Steek je licht op tijdens een infosessie
  Krijg je graag wat meer informatie? Kom dan naar één van onze gratis infosessies. We geven er verschillende doorheen Oost-Vlaanderen, en af en toe ook online. Bekijk de kalender. We gaan op een laagdrempelige manier in op lage-temperatuurverwarming, warmtepompen, zonneboilers, warmtenetten en meer.
 • Achterhaal de leeftijd van je ketel
  Op de meeste ketels plakt een “geboortekaartje”, waar je ook het bouwjaar terug vindt. Maar ook aan de hand van het serienummer kan je de leeftijd van je ketel ontcijferen. Ouder dan tien jaar? Tijd om de switch te gaan voorbereiden.
 • Doe de 50-graden test
  Wil je zeker weten of je al op een lage temperatuur kunt verwarmen? Doe de 50-graden test, zo zie je meteen je opties.

 

Stel een vraag

dienst Klimaat, Milieu & Natuur

+32 9 267 78 07