Renovatieadvies

Overweeg je om je woning te verbouwen en doe je dat graag weloverwogen, goed gepland en op een duurzame en toekomstgerichte manier? Laat je dan (gratis) adviseren door onze renovatie-expert.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Het renovatieadvies gaat als volgt:

 • Je doet een aanvraag
 • Je krijgt een e-mail met mogelijke momenten om jouw advies in te plannen
 • Je krijgt een advies op maat met de renovatieadviseur die je vragen beantwoordt. Afhankelijk van jouw situatie is dit aan huis, telefonisch of online.
 • Na het bezoek aan huis ontvang je een stappenplan op maat (bij advies aan huis) of een kort verslag (bij een telefonisch of online gesprek)
 • Indien gewenst helpt onze renovatiebegeleider je met de opvolging van de renovatiewerken.

Het advies is er voor alle particuliere woningeigenaars die een woning verbouwen in Oost-Vlaanderen.

Wat houdt het renovatieadvies in?

 • Je krijgt oplossingen op korte en lange termijn.
  Samen met jou stelt de adviseur een lijst van prioriteiten op volgens een concreet stappenplan naar een duurzame energiezuinige woning die voldoet aan de doelstellingen 2050.
Als de adviseur aan huis komt ontvang je ook nog het volgende: 
 • 1,5 uur durend renovatieadvies 
 • Een verslag dat is onderbouwd met technische fiches op maat van jouw woning.
  Hoe kan je vakkundig isoleren en tegelijk voldoende ventileren? Welke duurzame materialen kan je gebruiken die passen binnen jouw budget? Hoe hou je jouw huis lekker fris tijdens een hittegolf? Hoe maak je jouw huis klaar om fossielvrij te verwarmen?
  Kortom, op elke vraag mag je een helder en bruikbaar antwoord verwachten.
 • Een uitgebreid verslag op maat waarmee je aan de slag kan. Dit is een handig document dat je kan gebruiken bij gesprekken met leveranciers, aannemers of een architect.
 • Ontzorging van je renovatie door onze renovatiebegeleiders. (optioneel)
  Die helpt je met het opstellen van de offertevraag, vergelijking van offertes, opvolging van de werken, aanvragen van premies en energieleningen…

Heb je enkel een eenvoudige vraag? Of ben je al bezig met verbouwen en heb je enkel advies nodig voor bepaalde zaken? Dan hoeft er geen expert langs te komen. Stel online jouw renovatievraag.

Heb je specifieke vragen over renovatiepremies en energieleningen? Dan kan je terecht bij jouw lokaal energiehuis. Vind hier jouw energiehuis.

Voor wie?

Het advies is er voor particuliere woningeigenaars die een woning verbouwen in Oost-Vlaanderen (met uitzondering van Temse en Gent). Ook als ze deze woning verhuren.

Wat kost het renovatieadvies aan huis?

Het advies is gratis als jouw gemeente aangesloten is bij het bouw- en renovatieadvies van Provincie Oost-Vlaanderen.

Op dit moment zijn alle Oost-Vlaamse gemeenten (met uitzondering van Temse en Gent) aangesloten, en is het renovatieadvies voor iedereen gratis.

Klimaatrenovatieadvies

Speciaal aan het advies van Provincie Oost-Vlaanderen is dat we het globale plaatje bekijken: energetische ingrepen zijn niet de enige aspecten om je woning toekomstklaar te maken. Ons advies gaat ook dieper in op klimaataspecten zoals regenwateropvang en -infiltratie, hittebestendigheid, duurzame mobiliteit, opties voor groene energie en zelfs biodiversiteit.
 
Een voorbeeld van een klimaatadaptieve maatregel is bijvoorbeeld om bij het vervangen van schrijnwerk meteen zonne- en insectenwering voorzien zodat je inbraakveilige intensieve nachtkoeling kan doen, en je een dure energieverslindende airco kan vermijden. Met een kleine meerkost vergroot je het effect van de maatregelen, verhoog je het comfort en maak je je huis toekomstbestendig.

Waarom duurzaam renoveren?

 • Je woning is comfortabel: lekker warm in de winter en heerlijk koel in de zomer.
 • Je verbruikt minder energie en je hebt een lagere maandelijkse energiefactuur.
 • Je woning stijgt in waarde.
 • Je woning is aangepast voor de toekomst: je woning stoot minder CO2 uit en je werkt mee aan een beter klimaat.

Vraag je renovatieadvies aan

Vragen rond renovatieadvies? Contacteer ons via dubo@oost-vlaanderen.be of
bel naar +32 9 267 78 07.

Provincie Oost-Vlaanderen werkt samen met  de Milieu Advies Winkel.

Stel een vraag

dienst Klimaat, Milieu & Natuur

+32 9 267 78 07