Tips om je huis koel te houden

We krijgen steeds vaker te maken met hittegolven in de zomer. In huis kan de temperatuur dan enorm oplopen met slapeloze nachten en lome dagen tot gevolg. Gelukkig hebben we voor jou 8 tips om je huis koel te houden zonder airco.

Tip 1: Ga volop voor groen

Bomen, struiken en planten zorgen voor verkoeling door schaduw en verdamping. Bladverliezende loofbomen bieden ’s zomers koelte, maar laten ’s winters licht en warmte door. Kleine tuin? Ga voor verticaal groen of een groendak. Beperk ook de verharding want opritten en terrassen nemen meer warmte op en geven die vertraagd af.

Tip 2: Plaats zonwering

Zonwering beperkt de invallende warmte via ramen. Kies een type dat past bij de grootte en oriëntatie van je ramen. En denk eraan: buitenzonwering is een pak doeltreffender dan binnenzonwering. Ook groen (bomen, struiken, klimplanten, …) beschermt tegen de zon.

Tip 3: Isoleren

Isoleer je dak en muren en kies voor een lichtgekleurde buitenafwerking. Zo beperk je binnenkomende zonnewarmte. Goed isoleren zorgt dus niet alleen voor minder warmteverlies in de winter, maar ook voor minder opwarming in de zomer.

Tip 4: Beperk warmteproductie

Lampen en elektrische toestellen geven warmte af. Apparaten die je niet gebruikt of die in stand-by staan, schakel je beter uit. Kies ook voor energiezuinige toestellen: hoe lager het verbruik, hoe minder warmte ze afgeven.

Tip 5: Intensieve natuurlijke nachtventilatie

Profiteer van de koelere ochtend- en nachttemperaturen om de opgeslagen warmte in je woning af te voeren. Open je ramen bij voorkeur in twee tegenover elkaar liggende gevels. Of creëer een schouweffect door één of meer ramen boven en beneden te openen. Zo ontstaat luchtcirculatie en wordt de warmte optimaal afgevoerd.

Tip 6: Passief koelen via ventilatie

Verse lucht voorkoelen doe je via mechanische toevoer van lucht met een ventilatiesysteem D. Bijvoorbeeld via een lucht-aardewarmtewisselaar, een bodemwarmtewisselaar met koelvloeistof of een via waterdamp (adiabatische koeling) kan ventilatielucht passief voorkoelen.

Tip 7: Passief koelen met een geothermische warmtepomp

Een geothermische warmtepomp kan je woning ook koelen. Met de juiste instelling gebruik je de bodemtemperatuur om het water in je lage temperatuursysteem te koelen, i.p.v. te verwarmen.

Tip 8: Actief koelen met een ventilator

Een ventilator zorgt voor een plaatselijke verkoeling. Plaats een bak ijs of flessen met bevroren water om het verkoelend effect te vergroten.

Vragen en advies

Wil je graag je huis duurzaam bestand maken tegen de hitte? Stel je vraag online of vraag renovatieadvies.

Stel een vraag

dienst Klimaat, Milieu & Natuur

+32 9 267 78 07