Pilootprojecten Toren-Breed

Drie kerken – in Deinze, Geraardsbergen en Lebbeke – krijgen begeleiding en een eerste investering van 22 000 EUR binnen het plattelandsproject Toren-Breed voor de herbestemming van het kerkgebouw tot een gemeenschapsvormende functie.

De lokale gemeenschappen worden begeleid bij de invulling, opstart en realisatie van het nieuwe gebruik:

  • Deinze: De Sint-Amanduskerk in Zeveren vervult in de toekomst de rol van het ‘dorpshuis’ ter vervanging van het huidige dorpszaaltje. Met de inbreng van de lokale gemeenschap en de gebruikers van het dorpshuis kleuren we de precieze invulling en vorm ervan mee in. Er wordt daarbij ook rekening gehouden met de aanwezigheid van een stille ruimte en het kerkhof. 
  • Geraardsbergen: De Sint-Amanduskerk in Smeerebbe-Vloerzegem wordt een plek waar de lokale verenigingen en gemeenschap gebruik van kunnen maken. Door de verkoop van het dorpsschooltje heeft het dorp momenteel deze infrastructuur niet meer. Binnen het project Toren-Breed zal hieraan gewerkt worden.
  • Lebbeke: De Heilig Kruiskerk is al geruime tijd de thuisbasis voor sporadische activiteiten van het buurtlaboratorium het Lab Gods. Samen met de bezielers van dit initiatief, de buurt en het Toren-Breedproject zal dit verduurzaamd worden voor de toekomst.

Meer info over de drie pilootprojecten in het Toren-Breedproject.

Deze begeleiding verloopt in samenwerking tussen de Provincie Oost-Vlaanderen, Avansa regio Gent, Avansa Vlaamse Ardennen - Dender en Avansa Waas-en-Dender en de lokale gemeenschappen en gemeentebesturen.

Stel een vraag

directie Erfgoed & Erfgoedsites

+32 9 267 72 00