Pilootprojecten Toren-Breed

Drie kerken – in Deinze, Geraardsbergen en Lebbeke – kregen begeleiding en een eerste investering van 22 000 EUR binnen het plattelandsproject Toren-Breed (2022-2024) voor de herbestemming van het kerkgebouw tot een gemeenschapsvormende functie.

De lokale gemeenschappen werden begeleid bij de invulling, opstart en realisatie van het nieuwe gebruik:

  • Deinze: De Sint-Amanduskerk in Zeveren zal in de toekomst de rol van ‘dorpshuis’ vervullen, ter vervanging van het huidige dorpszaaltje. Met de inbreng van de lokale gemeenschap en de gebruikers van het dorpshuis kleurden we de precieze invulling en vorm ervan mee in. Er werd daarbij ook rekening gehouden met de aanwezigheid van een stille ruimte en het kerkhof. Dit leidde begin 2024 tot de aanleg van een ‘verbindende afscheiding’ tussen kerkhof, dorpsplein en dorpshuis, in afwachting van het definitieve ontwerp en de uitvoering ervan voor het kerkgebouw/dorpshuis.
  • Geraardsbergen: De Sint-Amanduskerk in Smeerebbe-Vloerzegem wordt een plek waar de lokale verenigingen en gemeenschap gebruik van kunnen maken. Door de verkoop van het dorpsschooltje had het dorp deze infrastructuur niet meer. De ontmoetingsfunctie stond van bij de start centraal, maar om dit te realiseren waren er infrastructurele ingrepen zoals een sanitaire ruimte, keukenblok en het toegankelijk maken van het kerkgebouw voor minder mobiele mensen, nodig. De eerste stappen hiervoor zijn gezet en een vervolgtraject met bijkomende investeringsmiddelen uit de Subsidie voor Plattelandsinitiatieven werkt dit verder af.
  • Lebbeke: De Heilig Kruiskerk is al sinds 2019 de thuisbasis voor sporadische activiteiten van het buurtlaboratorium het Lab Gods. Samen met de bezielers van dit initiatief, de buurt en het Toren-Breedproject werd dit initiatief uitgebreid tot een stuurgroep ‘De Kruisbestuiving’ met daarin andere lokale verenigingen, gemeentebestuur en enthousiaste buren. Een eerste concrete nood aan bergruimte voor de wijkverenigingen werd ingevuld door in de zijbeuken bergruimtes te bouwen waar samen aan werd getimmerd. Een veelheid aan activiteiten en partners vormen de basis voor de toekomst. Er wordt nog verder gewerkt aan een gezamenlijke en gedragen toekomstvisie voor de kerk, waarin zowel de gemeente als de Kruisbestuiving hun plaats en hun verantwoordelijkheden zullen hebben. Een nieuwe fase in het traject is hiermee gestart die ook hier wordt ondersteund door een vervolgtraject met bijkomende investeringsmiddelen uit de Subsidie voor Plattelandsinitiatieven.

Meer info over het verloop van de 3 pilootprojecten uit het Toren Breed-project

Deze begeleiding verloopt in samenwerking tussen de Provincie Oost-Vlaanderen, Avansa regio Gent, Avansa Vlaamse Ardennen - Dender en Avansa Waas-en-Dender en de lokale gemeenschappen en gemeentebesturen.

Stel een vraag

directie Erfgoed & Erfgoedsites

+32 9 267 72 00