Herbestemming kerken

Ga met je lokale gemeenschap op zoek naar herbestemming of nevenbestemming van je parochiekerk. Maak voor dit participatietraject gebruik van de 'Kerk in het midden' - toolbox. 

Bekijk de video en ontdek hoe  een traject van participatie en overleg leidt naar een klare kijk op de toekomst van je kerk.

Aan de slag!

Breng met een aantal tips en suggesties de lokale dialoog op gang én gebruik de toolbox voor het participatietraject in 7 stappen.

  • Ken je kerk: Vinden er nog erediensten plaats? Of iets anders? Waar rekening mee houden als het gaat over eredienstendecreet, herbestemming of nevenbestemming?
  • Vorm een kopgroep: Wie wil er meedoen? Welk doel stelt de groep voorop? Wat is de rol van kerkbestuur, gemeentebestuur of kerkfabriek?
  • Laat het thema leven: Hoe kun je het best communiceren om inwoners op de hoogte te brengen? Hoe iedereen van de lokale gemeenschap erbij betrekken? 
  • Vraag inwoners ideeën: Meer verschillende stemmen is beter voor het eindresultaat. Participatie en inspraak leiden tot meer betrokkenheid.
  • Maak een stevig concept: Wat is de visie? Wat is het doel? Wat wordt het? Bijvoorbeeld een polyvalente zaal, multifunctionele ruimte of iets helemaal anders?
  • Laat het concept zien: Door tekeningen en plannen aan de mensen te tonen. Visualiseren helpt mensen om te kijken en te begrijpen.
  • Zet de eerste stappen: Wat zijn de stappen nu? Hoe pakten anderen het aan? Deden ze een beroep op een haalbaarheidsonderzoek? En wat met het erfgoed in de kerk?

Toolbox

De toolbox bestaat digitaal uit materiaal (o.m. draaiboeken) en fysiek materiaal (o.m. canvassen).

 

Inspiratie nodig?

Ontdek hoe lokale gemeenschappen een nieuwe of bijkomende functie geven aan hun plaatselijk kerkgebouw via pilootprojecten van 'Kerk in het midden':

Advies en begeleiding

Wil je graag advies en begeleiding krijgen? Dat kan! Maak een afspraak via erfgoed@oost-vlaanderen.be. Een medewerker neemt dan contact met je op om verder af te spreken.

Stel een vraag

directie Erfgoed & Erfgoedsites

+32 9 267 72 00