Waarom aan regenwateropvang doen?

Door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met hete en natte periodes. Om beter bestand te zijn tegen de extremere weersomstandigheden is het slim om regenwater op het eigen terrein op te vangen, te hergebruiken en/of te laten infiltreren.

Hoe draag jij je steentje bij?

  • Door regenwater zolang mogelijk op je perceel te houden draag je bij tot het beperken van wateroverlast bij hevige regenbuien. 
  • Door te infiltreren draag je bij tot het aanvullen van de grondwaterreserves. Zo kan de droogte beperkt worden.

Wetgeving & verplichtingen

Omdat dit steeds belangrijker wordt legt Vlaanderen verplichtingen op:

Om het vertraagd afvoeren van regenwater te stimuleren voorziet de wetgeving eveneens een voorkeursvolgorde voor de behandeling van regenwater. Dit volgens de ladder van Lansink:

voorkeursvolgorde voor de afstroom van regenwater via de ladder van Lansink: 1) afstroom vermijden 2) (her)gebruik van regenwater 3) infiltratie 4 ) bufferen en vertraagd afvoeren 5 ) lozen op RWA-leiding 6) lozen op gemengde riolering
  1. Ga voor zo weinig mogelijk verharding
    Op deze manier vermijd je dat het water wegstroomt en hou je het op eigen terrein. 
  2. Opvang voor hergebruik:
    Het water opvangen om te gaan hergebruiken voor bv. wasmachine, toiletspoeling, ...
  3. Infiltratie op eigen terrein:
    Het water op het eigen terrein houden zodat het ter plaatse in de bodem kan sijpelen. 
  4. Buffering:
    Het water tijdelijk opvangen (bijv. een lager gelegen deel van je tuin) zodat het vervolgens vertraagd afgevoerd wordt (infiltratie). 
  5. Aansluiting op de straatriolering:
    Bij voorkeur wordt het water afgevoerd via de regenwaterafvoer (RWA-leiding) naar een gracht, waterloop of oppervlakte water (gescheiden riolering). Indien er geen gescheiden rioolstelsel in je straat aanwezig is, wordt het water afgevoerd naar de riolering (gemengde riolering).

Samenaankoop regenwateropvang

Provincie Oost-Vlaanderen organiseert voor de eerste maal een samenaankoop regenwateropvang en -hergebruiksystemen (3 000 tot 10 000 liter). Via een samenaankoop wilt de Provincie inwoners zoveel mogelijk ondersteunen; vanaf de aanvraag t.e.m. de uitvoering en opvolging van de werken.

De samenaankoop wordt aangeboden aan inwoners (eigenaars en verhuurders), verenigingen en bedrijven (kmo’s) uit de Oost-Vlaamse gemeenten Aalst, Beveren, Laarne, Lebbeke, Lievegem en Kruisem.

Meer weten?

Ontdek de verschillende regenwateropvangsystemen

Stel een vraag

dienst Klimaat, Milieu & Natuur

+32 9 267 78 07