Infiltratie

Waarom aan infiltratie doen?

Als je het overtollige regenwater kan laten infiltreren in de bodem, in plaats van dit af te voeren naar de riolering, vermijd je overbelasting van grachten, beken en/of het
rioolstelsel
bij hevige buien en dus wateroverlast en overstromingen. Door infiltratie blijft het water ter plaatse en zorg je voor de aanvulling van het grondwater en help je uitdroging van de bodem te voorkomen. De dalende grondwaterstand en lange droogteperiodes leiden steeds vaker tot o.a. verzakkingen, barsten en scheuren in woningen. Infiltratie van regenwater in de bodem is dus een dankbare maatregel die er ook voor zorgt dat je tuin groener blijft tijdens droge periodes.

In sommige gevallen ben je verplicht om bij het plaatsen van een regenwaterinstallatie de regenwaterput aan te sluiten op een infiltratievoorziening.

Mogelijkheden van infiltreren

Er zijn verschillende mogelijkheden om het regenwater in de bodem te laten infiltreren:

Bovengronds via onverharde oppervlakten

  • Beperk de oppervlakte van je verharding
    • Werk met meer groen.
    • Beperk de niet-waterdoorlatende verharding tot bijv. het terras.
    • Laat je tuin of terras lichtjes aflopen zodat het water naar een plantvak of gazon vloeit en ter plaatse kan infiltreren in de bodem. 
  • Kies voor een bovengronds infiltratiesysteem

Bovengronds via (half)verharde oppervlakten

Als je toch moet verharden, ga dan zoveel mogelijk voor waterdoorlatende materialen.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor houtsnippers, grasbetontegels, waterdoorlatende betonstraatstenen en halfverhardingen.

Samenaankoop regenwateropvang

Provincie Oost-Vlaanderen organiseert voor de eerste maal een samenaankoop regenwateropvang en -hergebruiksystemen (3 000 tot 10 000 liter). Via een samenaankoop wilt de Provincie inwoners zoveel mogelijk ondersteunen; vanaf de aanvraag t.e.m. de uitvoering en opvolging van de werken.

De samenaankoop wordt aangeboden aan inwoners (eigenaars en verhuurders), verenigingen en bedrijven (kmo’s) uit de Oost-Vlaamse gemeenten Aalst, Beveren, Laarne, Lebbeke, Lievegem en Kruisem.

Meer info over

Stel een vraag

dienst Klimaat, Milieu & Natuur

+32 9 267 78 07