De verschillende regenwatersystemen
Regenwateropvang- en hergebruiksystemen bestaan in allerlei vormen en maten. Er wordt een onderscheid gemaakt in ondergrondse- en bovengrondse systemen.
Ondergrondse opvang
Het gaat om die systemen die ingegraven worden. De meest voorkomende zijn:
- Kunststof tanks
- Betonnen tanks
- Gemetselde put in betonstenen
Onderstaande figuur geeft weer hoe het regenwater wordt opgevangen en hergebruikt met een ondergrondse regenwatertank.
Bovengrondse opvang
Een bovengrondsysteem is interessant indien je geen graafwerken wil of kan uitvoeren. Je kan deze buiten plaatsen, binnen in een kelder of in een bergruimte (binnenopslag). De meest voorkomende bovengrondse opvangsystemen zijn:
- Stijve kunststof tank voor in tuin, kelder, woning of op plat dak
- Kleinere bovengrondse tanks die je aaneen kan schakelen, voor binnen of buiten
- Flexibele kunstof tank of regenwaterzak voor in (kruip)kelder
- Vaste waterzak of bekleding in EPDM voor in bestaande waterput of kelder
Onderstaande figuur geeft weer hoe het regenwater wordt opgevangen en hergebruikt met een stijve kunststof tank in de kleder.
Hoe groot?
Hoe groot moet je regenwaterput, -tank of -zak zijn?
Aan de hand van jouw dakoppervlakte en waterverbruik kan je het aangewezen volume van je tank berekenen via de rekentool groenblauwpeil.be
Gedetailleerde info over de verschillende regenwatersystemen, de werking en de dimensionering van de tank vind je terug in onze brochure.
Samenaankoop regenwateropvang
Provincie Oost-Vlaanderen organiseert voor de eerste maal een samenaankoop regenwateropvang en -hergebruiksystemen (3 000 tot 10 000 liter). Via een samenaankoop wilt de Provincie inwoners zoveel mogelijk ondersteunen; vanaf de aanvraag t.e.m. de uitvoering en opvolging van de werken.
De samenaankoop wordt aangeboden aan inwoners (eigenaars en verhuurders), verenigingen en bedrijven (kmo’s) uit de Oost-Vlaamse gemeenten Aalst, Beveren, Laarne, Lebbeke, Lievegem en Kruisem.