Zwijndrecht behoorde tot het kanton Haasdonk, waarvan Johannes Baptist Tassyns, griffier te Zwijndrecht, tot voorzitter werd verkozen. Als commissaris werd Jan Benedikt De Kever aangesteld.

Johannes Baptist Tassyns leidde samen mat pastoor Michael Franciscus Cop te Zwijndrecht het burgerlijke en het geestelijke verzet tegen het Franse beleid. Jan Benedikt De Kever daarentegen was een groot pleitbezorger voor de Franse Republiek.

Al op 19 oktober 1798 werd strijd geleverd te Sint-Anneken waarbij vier brigands sneuvelden. De dag nadien raakten brigands te Beveren verwikkeld in een treffen, waarbij tweeëntwintig brigands het leven lieten.

Pastoor Michael Franciscus Cop weigerde de eed van trouw aan de Republiek en werd op 13 februari 1798 in de Richard Orlentstraat aangehouden. Hij werd naar Cayenne verbannen waar hij op 10 juli 1799 overleed.

In de  Heilig Kruisverheffingskerk van Zwijndrecht werd al op 24 september 1860 een gedenksteen onthuld ter nagedachtenis van pastoor Michaël Franciscus Cop.

 

De witmarmeren gedenksteen toont bovenaan de gelieerde letters XP boven twee palmtakken en bevat deze tekst:

Ter gedagtenis van den wel Eerw Heer – Michael Franciscus COP – geboren te Burcht 18 octo 1746, - pastoor van Zwyndrecht 1 april 1796 – uyt haet van ons H Geloof – gevangen en verbannen – naar Cayenne 13 febr 1798 – door gebrek en ellende – bezweken en in de zee begraven – op 10 juli 1799 – Uyt liefde en erkentenis – zyner bloedverwanten en – parochianen van Zwyndrecht – 24 sept 1860

Op te merken valt dat een verkeerde geboortedatum is vermeld. Pastoor Michael Franciscus Cop is geboren op 17 oktober 1755. Dat in hetzelfde gezin op 28 oktober 1746 een zoon met dezelfde naam is geboren, die op driejarige leeftijd overleed, meer precies op 19 april 1749, is natuurlijk verwarrend.

De gedenkplaat was oorspronkelijk bekroond door een witmarmeren kruis dat met zwarte marmer was ingelegd. Door de impact van V-bominslagen werd dat kruis evenwel afgerukt. In 1955 is op initiatief van het Davidsfonds door Pieter  Bernaers een nieuw kruis geplaatst, vervaardigd in ijzer en ingelegd met messing. De gedenkplaat prijkt boven de deur naar de sacristie.

 

In de Heilig Kruisverheffingskerk is er nog een tweede verwijzing naar het martelaarschap van pastoor Michael Franciscus Cop. De sokkel die het beeld van Sint-Lucas schraagt toont, omringd door acanthusbladeren en aan beide zijden vergezeld van een cherubijn, een cartouche. De rand ervan is goudkleurig, het veld is zwart en in goudkleurige letters wordt de geloofsstandvastigheid van de pastoor uitgedragen: De Eerw. Heer – Michael Cop – Pastor in 1796 – Sterft belyder – des geloofs.

 

Op de plaats waar pastoor Michael Franciscus Cop werd aangehouden, meer precies in de Richard Orlentstraat ter hoogte van huis nummer 41, werd op 16 oktober 1955  in een klein perkje een gedenksteen van blauwe hardsteen onthuld. De ingebeitelde tekst luidt:

 

Voor Outer en Heerd – De E.H. pastoor – Michael Franciscus Cop – werd hier op 13-2-1798  door de – Franse overheersers – gevangen genomen – Het dankbaar nageslacht – 16-10-1955.

Op 19 september 1998 werd de gedenkplaat, in een nieuwe opstelling, voor de tweede keer onthuld. De gedenkplaat is in een kader gevat dat zelf vasthangt in een vierkante zuil van blauwe hardsteen waarop het nieuwe, op 4 januari 1995 goedgekeurde, wapen van de gemeente Kruibeke is uitgevoerd: gedeeld in drie, 1 van sinopel een vijfpuntige ster van zilver, 2 van zilver een olijftak van sinopel, 3 van azuur een vijfpuntige ster van zilver. Het huidige gemeentewapen is het familiewapen dat op 30 december 1655 werd toegekend aan Jocomo-Antonio Carenna. Onderaan de vierkante zuil staat de datum van de onthulling gebeiteld: ingehuldigd 19-9-1998.

In Zwijndrecht is de herinnering aan Johannes Baptist Tassyns nog nadrukkelijk aanwezig. Het huis dat de griffier bewoonde, aan de Polderstraat 2, is nog steeds aanwezig. Het is een statig woonhuis uit baksteen, met twee verdiepingen. De voorgevel is symmetrisch uitgewerkt en telt vijf traveeën. Centraal in de voorgevel is de voordeur geplaatst. Links tegen de voorgevel is, ter gelegenheid van de honderdvijftigste verjaardag, op 10 juli 1949 een gedenkplaat van blauwe hardsteen onthuld die verwijst naar de woonst en de functie van Johannes Baptist Tassyns en dankbaarheid toont voor zijn inzet in de Boerenkrijg. De tekst luidt:

Voor Outer en Heerd – Dit huis bewoonde – J.B. Tassijns – geboren 9-9-1751  – Baljuw en Griffier – van Zwijndrecht en Burcht – Voorzitter van het kanton – Hier gevangen 2-3-1799 – Neergeschoten te Haasdonk – 5-3-1799 – Hulde van het dankbaar – nageslacht  10-7-1949. Op de plaats van de moord van Joannes Baptist Tassyns te Haasdonk is een herdenkingskruis opgericht.