Bij de aanvang van de Boerenkrijg in het Land van Waas bekleedde Sint-Pauwels een centrale plaats. Op 19 oktober 1798 bereikte het gewoel van de Boerenkrijg De Klinge. De kerkdeuren werden opengebroken, de klokken geluid en de vrijheidsboom geveld. Macharius Rheyns ontpopte zich als aanvoerder. De brigands trokken naar Sint-Gillis-Waas om er dezelfde handelingen te stellen, maar stootten op Fransen. In dat gevecht sneuvelden drie brigands. Op 20 oktober 1798 verzamelden de brigands zich in Sint-Pauwels. Ook hier werd de kerk opengesteld en werd de vrijheidsboom omgehakt. Vanuit Sint-Pauwels vetrokken verschillende bewegingen. Macharius Rheyns nam op 25 oktober 1798 de leiding van een groep brigands en trok richting Terneuzen om daar de Engelse bondgenoten op te wachten. Die zouden evenwel boudweg verstek geven. Onderweg naar Terneuzen ondervind Macharius Rheyns nauwelijks verzet in Axel en Hulst. Een tweede groep ging onder leiding van Benedictus Ferdinandus Lauwers, uit Kemzeke, naar Sint-Niklaas. In de wijk Kleibeek werd strijd gevoerd met de Fransen, de aanvoerder sneuvelde er, samen met achttien andere brigands. Een derde groep vertrok richting Klein-Brabant en verder naar Diest en Leuven.

Ter gelegenheid van de honderdjarige herdenking van de Boerenkrijg, in 1898, werd in Sint-Pauwels een monument geplaatst. Het is geplaatst op het kerkhof, links naast de lijkdeur van de Sint-Pauluskerk. Het arduinen kruis is vervaardigd in de werkhuizen van De Schryver-De Cock in Sint-Niklaas. Op een massief rechthoekige voetstuk staat een trapeziumvormige stèle. Daarboven prijkt een pijlenkruis waarin centraal een fijn pijlenkruis is gebeiteld. Op de kruising van de verticale en de horizontale balk is een medaillon met de letters IHS. Op de stèle staat onder een breedvoetig kruis in goudkleurige letters deze tekst gebeiteld: Hulde van - Sint-Pauwels - aan zijne strijders en martelaars – van den Boerenkrijg – 1798 – 1898.

 

Een tweede monument staat in De Klinge en breng hulde aan de aanvoerder Macharius Rheyns.  De gedenkplaat werd in 1933 door August Borms onthuld tijdens de derde Blauwvoetdag die in de periode 15-17 juli 1933 plaatsvond te De Klinge. De Blauwvoetdag was een initiatief van de Vlaamse Nationale Blauwvoetbond, een vereniging ter bevordering van de lichamelijke geestelijke en zedelijke opvoeding van de jeugd en de bevolking, vooral toegespitst op turnen. De affiche verwees direct naar de Boerenkrijg onder het motto:

De geest der brigands bezielt den Blauwvoet – Hij heft het vaandel van den opstand tegen – elken verdrukker en blaast den aanval – tegen verbastering en ontaarding!

De gedenkplaat kreeg een plaats in een groenperk aan de Macharius Rheynstraat in De Klinge. Zij is bevestigd op een witgeschilderd stukje muur en erin is deze tekst gebeiteld:

III Blauwvoetdag 1933 – Hulde - aan - Macharius - Rheyns - van Clinge - heldhafhc aanvoerder uit den – Boerenkrijg

Niettegenstaande de schrijffout laat de gedenkplaat geen twijfel bestaan over het heldhaftige leiderschap van Macharius Rheyns.