De stad Sint-Niklaas was stevig in handen van de Franse republikeinen. Het achttiende en eenendertigste eskadron van de nationale gendarmes en een dragonderafdeling waren er gelegerd. Bovendien hadden pastoor Tholenaer en pater Franciscus de eed van trouw aan de Republiek afgelegd. Beide elementen waren een doorn in het oog van de brigands.

Op 20 oktober 1798 werd vanuit Sint-Pauwels, onder leiding van Macharius Rheyns, een aanval uitgevoerd op Sint-Niklaas. De brigands bereikten de Grote Markt maar werden diezelfde dag teruggeslagen. Brigand Pieter Frans Laureys uit Stekene liet het leven bij die strijd.

Vijf dagen later leidde Benedikt Ferdinand Lauwers vanuit Kemzeke een tweede aanval, gewapend met onder meer twee kanonnen. In de wijk Kleibeek, aan het eind van Plezantstraat, kwam het tot een treffen met de Fransen, aangevoerd door brigadegeneraal François Guillaume Barthélémy Laurent. Bij dat gevecht sneuvelden negentien brigands, waaronder aanvoerder Benedikt Ferdinand Lauwers, Gillis Frans Rooms uit Stekene en Franciscus Emmanuel Steenaert en Judocus Verberckmoes, beiden uit Sinaai.

Bijna precies honderd jaar na de gebeurtenis, op 21 augustus 1898, werd op de plaats waar Benedikt Ferdinand Lauwers sneuvelde, in een halfcirkelvormig hofje nabij de Heilig Hartkapel aan de Kleibeekstraat, een arduinen heldenkruis opgericht. Het monument is getekend door André Janssens, zoon van volksvertegenwoordiger Theodoor Janssens. Boven een rechthoekige stèle, aan de bovenzijde middels een ronding overgaand in een smallere opstand, is een fraai Iers knekelkruis gebeeldhouwd. Op de stèle onderaan is deze tekst gebeiteld:

Bidt voor de zielen der  - heldhaftige boeren – langs deze baan in 1798 gesneuveld – voor God en Vaderland – den 22 oct – PF. Laureys van Stekene – den 25 oct –  P.F. Lauwers van Kemseke, Aanvoerder – G.F. Rooms van Stekene Em. Steenaert  – en Gud. Verberckmoes, beide van Sinaai – en hunne vijftien gezellen – R.I.P.