De Boerenkrijg vond in Buggenhout een heel actieve speler. Het Buggenhoutbos, met 562 ha toen drie keer groter dan nu, vormde een uitstekend schuiloord voor geestelijken en brigands. Bovendien had de getalenteerde brigandaanvoerder Emmanuel Benedikt Rolliers familiebanden in Opdorp. Zijn grootvader Jan-Baptist Verhavert, was er meer dan een halve eeuw meier geweest en had er de Valkenshoeve aan de Houtmolenstraat bewoond.

 

Binnen Buggenhout en Opdorp weigerden de priesters de eed van trouw aan de Republiek. Bovendien legde de Buggenhoutse agent municipal Jan Baptist Stassijns de wetgeving over het verbod de eredienst te belijden vastberaden naast zich neer. Zo vertikte hij om het kruis van de Boskapel in Buggenhoutbos weg te nemen.

 

In Dendermonde drongen op 22 oktober 1798, gebruikmakend van de drukte van de jaarmarkt, brigands uit Berlare, Grembergen, Zele, Overmere, Berlare, Buggenhout , Moerzeke, Kalken en Uitbergen, Dendermonde, de stad binnen. Diezelfde namiddag leidde Emmanuel Benedikt Rolliers vanuit Baasrode nog een grote groep brigands naar Dendermonde. De klokken van de Onze-Lieve-Vrouwkerk werden geluid, de vrijheidsboom op de Grote Markt werd neergehaald en huizen van Fransgezinden werden geplunderd.

 

Diezelfde dag troepte een groep brigands, ook afkomstig uit Londerzeel en Opdorp, samen te Buggenhout, onder leiding van Buggenhoutenaar Karel Maes. Aan de Mandekensstraat, op de grens tussen Buggenhout, Sint-Gillis, Baasrode en Lebbeke schoten de brigands op 23 oktober 1798 Jan Huwaerts, speciale commissaris van het Dijledepartement, neer. Diezelfde dag sloten brigands uit Buggenhout  zich aan bij de grote groep die vanuit Lebbeke naar Dendermonde trok.

 

Lang bleef Dendermonde niet in handen van de brigands. In de nacht van 25 op 26 oktober 1798 werden ze door een Franse overmacht overmeesterd. Tal van brigands zocht een schuiloord in de dichtheid van Buggenhoutbos. Van daaruit zouden ze Franse troepen die vanuit Dendermonde strijd wilden leveren in Klein-Brabant aanvallen. Op 2 november 1798 werd op de Ouden Briel een Franse groep overrompeld en achtervolgd tot voor Dendermonde. In de nacht van 3 op 4 november 1798 zou Juliaan Rollier, broer van Emmanuel Benedict Rollier in Sint-Amands, de oprukkende Fransen, geleid door aanvoerder Claude Rostollant, nog trachten te stuiten in hun opmars naar fort Sint-Margriet te Nattenhaasdonk. Maar al op 6 november 1798 werd Klein-Brabant opnieuw volledig onder het Franse gezag gebracht.