Wat is er te doen in de omgeving?

Maak van je bezoek aan Erfgoedsite Ename een daguitstap, een weekendje weg of een midweek.

Onze 3 toptips?

In Ename

Sint-Laurentiuskerk

De kerk naast pam Ename is één van de best bewaarde vroeg-romaanse monumenten van ons land. Het is de meest monumentale getuige van het roemrijke verleden van Ename, toen het rond 1000 n.C. een indrukwekkend machtscentrum was op een vooruitstekende landtong in de Schelde aan de westelijke grens van het Ottoonse rijk.
Binnenin sta je oog in oog met de oudste muurschilderingen van de Benelux.

Een 'Tijdsvenster' in de kerk toont je de evolutie van het monument. 

Dorpsplein

De dorpskom van Ename is een beschermd dorpsgezicht. Centraal een dries, een weide die zeker teruggaat tot de 11de eeuw. Het is de plaats van de jaarmarkt 'Feeste t'Ename' op 10 augustus, Sint-Laurentius' naamdag.

Het grasveld wordt omzoomd door platanen, de dikste en oudste van de Vlaamse Ardennen. Daarachter pittoreske 18de- en 19de-eeuwse witte gevels met luiken en pannen daken. Kleine erfgoedelementen zoals schandpaal, kruis en pomp maken het plaatje af. 

Huis Beaucarne

Eén van de gevels in het dorp is die van het beschermde Huis Beaucarne. De toenmalige burgemeester kocht het huis in 1748 en sindsdien is het steeds door dezelfde familie bewoond. Daardoor bleven de authentieke interieurs en originele collecties bewaard. Het huis heeft ook een diepe tuin met opmerkelijke planten en een unieke serre.

De jongste generatie onderhoudt het en stelt het ook open voor publiek.

Meer info? Bezoek de website van Huis Beaucarne of lees het boek Huis Beaucarne te Ename.

Bos t'Ename

Op 500 m van de locaties van Erfgoedsite Ename ligt Bos t'Ename, een historisch-ecologisch uitzonderlijk waardevol gebied dat al van in de middeleeuwen nauw verbonden was met Ename. Volg vanaf pam Ename het Mariette Tielemanspad. Je kan er ook een wandelkaart krijgen. Het gedeelte van het bos dat beschermd natuurgebied is, is enkel onder de begeleiding van een gids toegankelijk.

Toegangspunten, wandelingen en gidsen voor het Bos t'Ename vind je op de website van Natuurpunt.

Je kan deze wandeling doen met een bosrugzakje vol leuke opdrachten, geschikt voor alle leeftijden.

Wandelingen in Ename

In Oudenaarde

Ename ligt op maar 3 km van Oudenaarde, een stad met indrukwekkende monumenten.

Ga zeker de wandtapijten in het MOU - Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen bekijken. Sportievelingen halen hun hart op in het Centrum Ronde van Vlaanderen.

Meer info? Toerisme Oudenaarde

In de Vlaamse Ardennen

Laat je verbazen door Vlaanderens mooiste landschap, hét wandelwalhalla.

De Vlaamse Ardennen verrassen je met adembenemende landschappen, legendarische hellingen, pittoreske dorpjes, zalige natuur en veel gezellige vakantiehuisjes. 

Meer info? Website Toerisme Vlaamse Ardennen

Oost-Vlaamse erfgoedsites en domeinen

Erfgoedsite Ename is één van de erfgoedsites van Provincie Oost-Vlaanderen. Andere erfgoedsites van de Provincie zijn: Archeocentrum Velzeke (Zottegem) vlakbij en dan verder Mola Molencentrum in domein Puyenbroeck (Wachtebeke) en Scheepswerven Baasrode (Dendermonde).

Als je een toegang betaald hebt tot Erfgoedsite Ename, mag je met je ticket binnen het jaar gratis naar een andere erfgoedsite!

Bezoek ook de provinciale molens, domeinen en natuureducatieve centra.

Toerisme Oost-Vlaanderen

Toerisme Oost-Vlaanderen komt naar buiten als 'Routen' met routes en bezienswaardigheden langs fiets- en wandelknooppunten.

Start je uitstap of weekendje in Oost-Vlaanderen met Routen!