Wat is er te doen in de omgeving?

Maak van je bezoek aan Ename een daguitstap, een weekendje weg of een midweek.

Onze 3 toptips?

In Ename

Sint-Laurentiuskerk

De Sint-Laurentiuskerk is één van de best bewaarde vroeg-romaanse monumenten van ons land. Het is de meest monumentale getuige van het roemrijke verleden van Ename, toen het rond 1000 n.C. een indrukwekkend machtscentrum was op een vooruitstekende landtong in de Schelde aan de westelijke grens van het Ottoonse rijk.
Binnenin sta je oog in oog met de oudste muurschilderingen van de Benelux.

Dorpsplein

De dorpskom van Ename is een beschermd dorpsgezicht. Centraal een dries, een weide die zeker teruggaat tot de 11de eeuw. Het is de plaats van de jaarmarkt 'Feeste t'Ename' op 10 augustus, Sint-Laurentius' naamdag.

Het grasveld wordt omzoomd door platanen, de dikste en oudste van de Vlaamse Ardennen. Daarachter figureren 18de- en 19de-eeuwse witte gevels met luiken en pannen daken. Kleine erfgoedelementen zoals schandpaal, kruis en pomp maken het pittoreske plaatje af. 

Huis Beaucarne

Eén van de langste gevels in het dorp is die van het beschermde Huis Beaucarne. De toenmalige burgemeester van Ename kocht het huis in 1748 voor zijn gezin, en sindsdien is het steeds door dezelfde voorname familie bewoond. Daardoor bleven de interieurs en collecties bewaard. Een aantal objecten heeft een link met de archeologische abdijsite.

Het huis heeft ook een diepe tuin met opmerkelijke planten en bomen en een unieke druivenserre. Hiervoor ontvingen ze al verschillende prijzen, waaronder de provinciale Erfgoedprijs.

De jongste generatie onderhoudt het domein nu, en stelt het ook open voor publiek. Op het binnenplein kan je iets drinken, en er zijn geleide bezoeken aan huis en tuin. 

Meer info? Check de website van Huis Beaucarne en lees het boek Huis Beaucarne te Ename.

Bos t'Ename

Op 500 m van Erfgoedsite Ename ligt Bos t'Ename, een historisch-ecologisch uitzonderlijk waardevol gebied dat al van in de middeleeuwen een nauwe wisselwerking met Ename had. Het kreeg al de Vlaamse Monumentenprijs. 

Toegangspunten, wandelingen en gidsen voor het Bos t'Ename vind je op de website van Natuurpunt.

Wandelingen in Ename

In Oudenaarde

Ename ligt op maar 3 km van Oudenaarde, een stad met indrukwekkende monumenten.

Ga zeker de wandtapijten in het MOU - Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen bekijken. Eén van die wandtapijten is een Vlaams topstuk uit de collectie van Provincie Oost-Vlaanderen: Hercules en de Stymphalische vogels.

Sportievelingen halen hun hart op in het Centrum Ronde van Vlaanderen.

Meer info? Toerisme Oudenaarde

In de Vlaamse Ardennen

Laat je verbazen door Vlaanderens mooiste landschap, hét wandelwalhalla.

De Vlaamse Ardennen verrassen je met adembenemende landschappen, legendarische hellingen, pittoreske dorpjes, zalige natuur en veel gezellige vakantiehuisjes. Het is dan ook, naast Gent, de meest populaire regio van Oost-Vlaanderen om te bezoeken.

Meer info? Website Toerisme Vlaamse Ardennen

Oost-Vlaamse erfgoedsites en domeinen

Erfgoedsite Ename is één van de erfgoedsites van Provincie Oost-Vlaanderen. Andere erfgoedsites van de Provincie zijn: Archeocentrum Velzeke (Zottegem) vlakbij en dan verder Mola Molencentrum in domein Puyenbroeck (Wachtebeke) en Scheepswerven Baasrode (Dendermonde).

Als je een toegang betaald hebt tot Erfgoedsite Ename, mag je met je ticket binnen het jaar gratis naar een andere erfgoedsite!

Bezoek ook de provinciale molens, domeinen en natuureducatieve centra.

Toerisme Oost-Vlaanderen

Toerisme Oost-Vlaanderen komt naar buiten als 'Routen' met routes en bezienswaardigheden langs fiets- en wandelknooppunten.

Start je uitstap of weekendje in Oost-Vlaanderen met Routen!