Erfgoedprijs

Erfgoedprijs 2022:  Herbestemming

De Erfgoedprijs 2022 focust op herbestemming. Een duo van bouwheer en architect die samenwerkten voor een herbestemming kunnen zich kandidaat stellen.

  • Creëerde je een gezellige (meer)gezinswoning in een historisch gebouw?
  • Vestigde je horeca in een molen, schip of ander monument?
  • Gaf je een passende herbestemming aan een kerk?
  • Blies je nieuw leven in een fabriek of kazerne?
  • ...

Dit alles met respect voor de geschiedenis en een visie op de toekomst?

Stel je kandidaat voor de Erfgoedprijs 2022 van de Provincie Oost-Vlaanderen. De prijs is goed voor 10 000 EUR. Een jury van architectuurexperten bekijkt alle inzendingen en adviseert de deputatie.

De winnaar wordt in het najaar bekend gemaakt.

Hoe deelnemen?

  1.  Vul het formulier in
  2. Stuur het ingevulde formulier ten laatste op 30 juni 2022 op via:
  • mail naar erfgoed@oost-vlaanderen.be;
  • per post: Provincie Oost-Vlaanderen, t.a.v. dienst Erfgoed, Gouvernementstraat 1, 9000 Gent;
  • of door afgifte aan onthaalbalie PAC Gent (Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent)

Erfgoedprijs 2021: Landschap & houtig erfgoed

De Erfgoedprijs 2021 'landschap & houtig erfgoed' ging naar Huis Beaucarne vzw  voor het bewaren, onderhouden en openstellen van de historische tuin bij het huis Beaucarne in Ename (Oudenaarde).

Het verhaal van Huis Beaucarne begint in 1748 toen de burgemeester van Ename daar een woning kocht voor zijn gezin. Tot op de dag van vandaag wonen er nazaten van deze familie die de woning en de tuin verzorgen en er hun ‘laag’ aan toevoegen.

De sfeervolle grote tuin heeft o.a. een koer, rozenperk, rotstuin, siertuin, moestuin, boomgaard en keukenhof. Er loopt een beekje dat vroeger de abdij van Ename voorzag van water. Heel wat decoratieve elementen in de tuin zijn ook afkomstig van de abdij. Er staan enkele merkwaardige gebouwen. Meest opvallend een 18de-eeuwse druivenserre die uniek is in Vlaanderen. Binnenin druivelaars die de 19de-eeuwse druivenluisplaag overleefden. Verder ook enkele exotische aanplantingen, o.a. een reusachtige 18de-eeuwse Taxodium (moerascypres). De tuin imponeerde vroeger al en was dan ook steeds een geliefde locatie voor feesten en foto’s van de lokale gemeenschap.

Meer info? Lees de kleine erfgoedgids ‘Huis Beaucarne te Ename’ of bezoek Huis Beaucarne. Zeker de moeite waard!

Stel een vraag