Erfgoedprijs

Erfgoedprijs 2023: Erfgoedgemeenschap

In 2023 zoekt de Provincie een voorbeeldige erfgoedgemeenschap voor haar Erfgoedprijs: een groep(je) mensen dat zich verzamelt rond een bepaald monument(je).

Het kan bijvoorbeeld gaan om buurtbewoners die de kapellen in hun buurt onderhouden, start-ups die een oude fabriek een tweede leven geven, vrijwilligers die zich inzetten om oude bomen of grafmonumenten te bewaren, leerkrachten die telkens rond het onroerend erfgoed in de buurt van hun school aan de slag gaan, ...

Stel je kandidaat ten laatste op 30 juni 2023.

Een jury van experten buigt zich over de kandidaturen en de deputatie beslist in het najaar.

Lees het reglement.

Stel je kandidaat!

  1. Download het formulier en vul het in
  2. Stuur het ingevulde formulier ten laatste op 30 juni 2023
  • per mail naar erfgoed@oost-vlaanderen.be 
  • of per post of door afgifte naar Provinciebestuur Oost-Vlaanderen, Dienst Erfgoed, Gouvernementstraat 1, 9000 Gent

Erfgoedprijs 2022: Herbestemming

De Erfgoedprijs 2022 - herbestemming gaat naar Muziekcentrum De Bijloke in Gent!

Provincie Oost-Vlaanderen zocht voor haar Erfgoedprijs 2022 een voorbeeldige herbestemming van onroerend erfgoed. Drie sterke kandidaten gingen de strijd aan: Muziekcentrum De Bijloke in Gent, de Paterskerk in Sint-Niklaas en hoeve De Baere in Maldegem.

Uiteindelijk was het Muziekcentrum De Bijloke in Gent die het meest overtuigde. De 13de-eeuwse gotische ziekenzaal kreeg een herbestemming tot concertzaal voor klassiek, jazz en nieuwe muziek. De zaal is nu visueel en akoestisch, zowel op vlak van erfgoedzorg als op vlak van muziekbeleving, een voorbeeld op internationaal niveau.

De prijs van 10.000 EUR wordt eerlijk verdeeld tussen de bouwheer Stad Gent en de architect DRDH Architects.

De jury bestond uit: Barbara Van der Wee, Hera Van Sande, Marc Dubois, Dimitri Minten en Koen Van Synghel.

Erfgoedprijs 2021: Landschap & houtig erfgoed

De Erfgoedprijs 2021 'landschap & houtig erfgoed' ging naar Huis Beaucarne vzw  voor het bewaren, onderhouden en openstellen van de historische tuin bij het huis Beaucarne in Ename (Oudenaarde).

Het verhaal van Huis Beaucarne begint in 1748 toen de burgemeester van Ename daar een woning kocht voor zijn gezin. Tot op de dag van vandaag wonen er nazaten van deze familie die de woning en de tuin verzorgen en er hun ‘laag’ aan toevoegen. De diepe tuin bestaat uit verschillende unieke elementen en was steeds een geliefde locatie voor de lokale gemeenschap.

Meer info? Lees de kleine erfgoedgids ‘Huis Beaucarne te Ename’ of bezoek Huis Beaucarne. Zeker de moeite waard!