Erfgoedprijs
Erfgoedprijs 2025: Architectuur & herbestemming
Binnenkort kan je je kandidaat stellen voor de Erfgoedprijs 2025: Architectuur en herbestemming.
Lees het reglement.
Erfgoedprijs 2024: Landschap & houtig erfgoed
Tot eind juni 2024 kon je je kandidaat stellen voor de Erfgoedprijs 2024: Landschap & houtig erfgoed. Een jury buigt zich over de kandidaturen en adviseert de deputatie om een winnaar te kiezen. Binnenkort maken we de winnaar bekend!
Het kan bijvoorbeeld gaan om:
- initiatieven die het landschap en houtig erfgoed herstellen zoals vroeger. Denk maar aan de originele beplanting van een dorpsplein, dries, park, kerkhof, kapel, kasteeldreef, trage weg, tuin, grasland of boomgaard terugbrengen,
- een vorm van landschapsbeheer die ervoor zorgt dat de aandacht gevestigd wordt op de sporen van de geschiedenis in het landschap zoals kastrale mottes, grafheuvels en loopgraven,
- de zorg voor en het behoud van waardevol houtig erfgoed of een erfgoedlandschap,
- het bewaren van de genetische diversiteit van erfgoedbomen, oude soorten of zeldzame variëteiten (bijvoorbeeld veteraanbomen, fruitbomen, enz.), zie ook het Oost-Vlaamse erfgoedbomenproject, en
- het beheren van een historisch bos via eeuwenoude, duurzame technieken.
Erfgoedprijs 2023: Erfgoedgemeenschap
De Erfgoedprijs 2023 Erfgoedgemeenschap gaat naar vzw UitMUNTEnd (Merelbeke). Zij winnen hiermee 10.000 EUR die ze zullen besteden ten goede van het behoud en de ontsluiting van het erfgoed.
Vzw UitMUNTEnd ontstond uit bezorgdheid over de toekomst van de in het beschermde dorpsgezicht gelegen kerk van Munte. Samen met de kerkraad zet de vzw zich in om de kerk te behouden als toegankelijke centrale plek. Het erfgoed van Munte is een belangrijke pijler van de vzw. Ze organiseren rondleidingen en concerten, brengen publicaties uit… en bereiken hiermee een ruim publiek. Tal van partners zetten mee hun schouders hieronder: de school, de Christoforusgemeenschap, De Muntenaar, het Kasteel ter Zinkt, …
Op de prijsuitreiking ontving vzw UitMUNTend ook een ent van de linde uit de Torrekenssstraat in het kader van het erfgoedbomenproject van de Provincie.
Van de 16 inzendingen voor de Erfgoedprijs 2023 voldeden er 8 met glans aan alle criteria: vzw Op Stoapel (Temse), vzw Buren van de Abdij (Gent), vzw Vrienden van de Onze-Lieve-Vrouwekerk (Dendermonde), DECEM vzw (Aalst), Het Stoepekomitee (Ertvelde-Stoepe), Werkgroep Mariale Ommegang (Nazareth), Le Petit vzw (Drongen) en vzw UitMUNTEnd (Munte). Dit zijn grote en kleine verenigingen rond verschillende soorten erfgoed. Ze overtuigen allen doordat ze bewust inzetten op kennisdelen en samenwerken, en verschillende doelgroepen bereiken. Hun engagement zorgt ervoor dat ook toekomstige generaties van ons erfgoed kunnen genieten om te wonen en ontspannen.
Meer weten? Lees hier alles over de inspirerende erfgoedgemeenschappen van de Erfgoedprijs 2023.
Erfgoedprijs 2022: Herbestemming
De Erfgoedprijs 2022 - herbestemming ging naar Muziekcentrum De Bijloke in Gent!
Muziekcentrum De Bijloke in Gent haalde het van de Paterskerk in Sint-Niklaas en hoeve De Baere in Maldegem. De 13de-eeuwse gotische ziekenzaal kreeg een vernieuwde herbestemming tot concertzaal voor klassiek, jazz en nieuwe muziek. De zaal is nu visueel en akoestisch, zowel op vlak van erfgoedzorg als op vlak van muziekbeleving, een voorbeeld op internationaal niveau.
De prijs van 10.000 EUR werd eerlijk verdeeld tussen de bouwheer Stad Gent en de architect DRDH Architects.
De jury bestond uit: Barbara Van der Wee, Hera Van Sande, Marc Dubois, Dimitri Minten en Koen Van Synghel.
Meer weten? Download gratis de brochure Erfgoedprijs 2022.
Erfgoedprijs 2021: Landschap & houtig erfgoed
De Erfgoedprijs 2021 'landschap & houtig erfgoed' ging naar Huis Beaucarne vzw voor het bewaren, onderhouden en openstellen van de historische tuin bij het huis Beaucarne in Ename (Oudenaarde).
Meer info? Lees de kleine erfgoedgids ‘Huis Beaucarne te Ename’ of bezoek Huis Beaucarne, een onvergetelijke parel!