Erfgoedprijs
Erfgoedprijs 2025: Architectuur & herbestemming

- Creëerde je een gezellige (meer)gezinswoning in een historisch gebouw?
- Vestigde je horeca in een molen, schip of ander monument?
- Gaf je een passende herbestemming aan een kerk?
- Blies je nieuw leven in een fabriek of kazerne?
- ...
En deed je dit alles met respect voor de geschiedenis, een visie op de toekomst, én met oog voor duurzame en circulaire principes?
Het zijn dat soort projecten dat we zochten voor de Erfgoedprijs 2025! Een duo van bouwheer en architect, die samenwerkten voor een herbestemming, kunnen 10.000 EUR winnen.
Hoe deelnemen?
- Tot 30 juni 2025 kon je je kandidaat stellen.
- Nu is het aan de vakjury: ze leest de dossiers, plant plaatsbezoeken en stelt een winnaar voor aan de deputatie.
- De deputatie beslist over de winnaar. Dit wordt verwacht tegen het najaar. Er volgt een feestelijke prijsuitreiking begin 2026.
Erfgoedprijs 2024: Landschap & houtig erfgoed

De Erfgoedprijs 2024 - landschap & houtig erfgoed van Provincie Oost-Vlaanderen gaat ex aequo naar Stad Aalst en Stad Ronse! Zij winnen samen 10.000 euro!
De Groendienst van Stad Aalst pioniert al jaren rond houtig erfgoed. Hun duurzaam en integraal beheer is een inspirerend voorbeeld voor zowel inwoners als voor andere gemeenten. Eén origineel initiatief is de podcast ‘Groentjes uit Aalst’ van de hoofdbrigadier van de dienst, Bart Backaert, i.s.m. studenten woord.

De dienst Archief en Erfgoed van Stad Ronse werkte samen met leerlingen van Campus Glorieux Secundair rond erfgoedbomen. Hun onderzoek resulteerde in een wandelroute. Dit leidde tot een betere toeristische ontsluiting, meer bewustwording en concrete herstelmaatregelen aan enkele bomen. Ter herdenking van deze prijs werd in het Stadspark van Ronse een nieuwe erfgoedboom aangeplant, een ent van de in 2019 omgewaaide etagelinde van Nukerke (Maarkedal).

Het onderzoek van erfgoedvereniging Erfgoed Deurle naar de ontstaansgeschiedenis van het duinen- en meersenlandschap naast de Leie, ontving een eervolle vermelding.
De inzendingen voor deze prijs maken duidelijk dat de zorg voor landschappelijk en houtig erfgoed heel divers, actueel en het werk van vele handen is. Ontdek tal van goede voorbeelden in de nieuwe brochure over deze prijs.
Erfgoedprijs 2023: Erfgoedgemeenschap

De Erfgoedprijs 2023 Erfgoedgemeenschap gaat naar vzw UitMUNTEnd (Merelbeke). Zij winnen hiermee 10.000 EUR die ze zullen besteden aan het behoud en de ontsluiting van het erfgoed. Daarnaast ontvingen ze ook een ent van de linde uit de Torrekenssstraat in het kader van het erfgoedbomenproject van de Provincie.
Van de 16 inzendingen voor de Erfgoedprijs 2023 voldeden er 8 met glans aan alle criteria: vzw Op Stoapel (Temse), vzw Buren van de Abdij (Gent), vzw Vrienden van de Onze-Lieve-Vrouwekerk (Dendermonde), DECEM vzw (Aalst), Het Stoepekomitee (Ertvelde-Stoepe), Werkgroep Mariale Ommegang (Nazareth), Le Petit vzw (Drongen) en vzw UitMUNTEnd (Munte). Dit zijn grote en kleine verenigingen rond verschillende soorten erfgoed. Ze overtuigen allen doordat ze bewust inzetten op kennisdelen en samenwerken, en verschillende doelgroepen bereiken. Hun engagement zorgt ervoor dat ook toekomstige generaties van ons erfgoed kunnen genieten om te wonen en ontspannen.
Meer weten? Lees hier alles over de inspirerende erfgoedgemeenschappen van de Erfgoedprijs 2023.