Nieuwe tentoonstelling

renderbeeld nieuwe tenoonstelling

 

In de zomer 2024 heropent Erfgoedsite Ename met een nagelnieuwe tentoonstelling. Die biedt je een boeiende blik voor én achter de schermen van erfgoedland. 

  • Experten verklappen je hun nieuwste wetenschappelijke inzichten. 
  • Topstukken vertellen elk hun beklijvend verhaal. 
  • Een handige tijdslijn frist je geschiedenis op.
  • En voor één keer mag je een pottenkijker zijn bij de archeologen. Je kan zelfs achter de schermen binnenkijken in het onroerenderfgoeddepot. 
topstuk molen
topstuk stok voor lezen van schriften en boeken
  • Links: Houten kermismolen met schade door houtworm, bruikleen van Huis van Alijn (Gent)
  • Rechts: Mooi bewerkte houten stok voor het (voor)lezen van handschriften en boeken, 15de-16de eeuw, uit de abdij en collectie van Erfgoedsite Ename, geïdentificeerd via het WOODAN-project

Ontdek, bewonder en verwonder:

  • Hoe Ename een onverwacht roemrijk verleden heeft. 
  • Hoe daarvan vandaag nog een grote verscheidenheid aan erfgoed bewaard, onderzocht en opengesteld wordt. 
  • En hoe dat in de rest van Oost-Vlaanderen gebeurt. 

 

Achter de schermen zijn we momenteel volop bezig met de voorbereidingen voor de opening van onze nieuwe tentoonstelling. Benieuwd naar meer? Volg ons op Facebook en krijg een blik achter de schermen!

interview van expert, met cameraploeg © interview met expert in GUM

 

Voor de realisatie van deze tentoonstelling werken we met het bureau MADOC uit Gent (gekend van realisaties in het James Ensorhuis, het Gruuthusemuseum, MAS Antwerpen, …) . Het bureau haalt professionele schrijvers, tekenaars, fotografen, maquettebouwers, … aan boord om samen met onze interne en externe deskundigen onze boodschap op de best mogelijke manier over te brengen.

Voor gezinnen, klassen en groepen

Erfgoedreddertjes-in-spe verkennen de erfgoedsite met het fonkelnieuwe en vré wijze familieparcours 'Dossier EN.am.X', dat is samen genieten en bijleren in één klap! 

Voor scholen is Erfgoedsite Ename een prachtig decor met deskundige begeleiding waarbij leerlingen al doende bijleren over de geschiedenis van alle tijdsperioden, archeologie en wetenschappen, en onroerend erfgoed in de brede zin van het woord. 

Voor groepen staan onze gepassioneerde gidsen klaar om alle geheimen van de erfgoedzorg te onthullen.

Shop en café

Passeer zeker eens langs onze nieuwe erfgoedshop om te snuisteren in de handgekozen cadeau-ideetjes, en les je dorst met vloeibaar erfgoed in het erfgoedcafé.

Na je bezoek

Na je bezoek kom je gegarandeerd buiten als een echte erfgoedliefhebber, met een nieuwe erfgoedbril, en wie weet met veel inspiratie om thuis ook aan de slag te gaan met erfgoedzorg!

In elk geval met veel goesting om de prachtige omgeving te (her)ontdekken: de erfgoedparels van erfgoeddorp Ename op wandelafstand van elkaar, en prachtige wandelingen in landschapspark Vlaamse Ardennen. Je vindt tips voor al deze avonturen in ons erfgoedcafé.

 

Noteer alvast deze uitstap naar Ename in je zomeragenda 2024! 

Ename dorp en het archeopark

Praktisch