Tentoonstellingen en evenementen

Evenementen

Week van het bos: zaterdag 8 tem 15 oktober (thema: biodiversiteit)

Het bos is een magische plek!

Waar leven veel dieren en planten samen? Juist, een bos! Het bos is een belangrijke plek voor biodiversiteit, en het Bos t’Ename is daar een mooi voorbeeld van. Biodiversiteit? Dat is gewoon een moeilijk woord voor de verscheidenheid aan leven op aarde. In een bos gaat dat over de verschillende soorten bomen, struiken, bloemen, insecten, vogels, zoogdieren en reptielen die daar (samen) leven. Biodiversiteit is belangrijk voor de natuur, maar ook voor ons. Het bos levert ons bijvoorbeeld zuurstof, voedsel en water. Het helpt ook om de klimaatverandering tegen te gaan.

De Week van het Bos is een leuke en leerzame manier om meer te weten te komen over biodiversiteit en het belang van bossen. Tijdens de Week van het Bos kan je in Ename kennismaken met verschillende aspecten van biodiversiteit in het Bos t’Ename. Zet je speurdersbril op en ga samen met ons op zoek!

Praktisch:

Herfstvakantie: 28 oktober tem 5 november

Ename is een klein dorp in Oost-Vlaanderen met een rijke geschiedenis. Het dorp heeft een prachtige kerk en een eeuwenoud dorpsplein. Er net naast ligt het kerkhof. Heb je al eens de tijd genomen om rond te kijken op een kerkhof? Er is meer te ontdekken dan je denkt.

Wij willen je vertellen over funerair erfgoed. Dat zijn de dingen die we doen om mensen te herdenken. Dit kan een grafsteen zijn, een grafmonument, een urn, of zelfs een mooi verhaal.

Funerair erfgoed is ook een manier om onze geschiedenis te leren kennen. Begraafplaatsen zijn een plek waar we de verhalen van mensen uit het verleden kunnen vinden. We kunnen leren over hun levens, hun liefdes, hun dromen, en hun angsten.

Het mooie kerkhof van Ename is een plek waar we op zoek gaan naar die verhalen van mensen uit het verdere verleden tot nu.

Hoor je het gefluister al? Reserveer dan je plaatsje voor een activiteit die zich rond het kerkhof en het dorpsplein van Ename afspeelt. Voor jong en oud!

Praktisch:

Schatten van Vlieg - juli en augustus

Beleef de zomer met je gezin op Erfgoedsite Ename met Schatten van Vlieg.

Tentoonstellingen

De geschiedenis van Ename

In Erfgoedsite Ename - pam Ename is er een permanente interactieve tentoonstelling over de geschiedenis van Ename. Ben je met méér? Gezinnen, groepen en scholen krijgen een mooi  aanbod op de Erfgoedsite Ename.

Afgelopen tentoonstellingen

  • Maak ruimte voor Oost-Vlaanderen (van 25 april 2023 tot en met 12 mei 2023)
  • Planten persen & landschappen lezen. Herbaria, groen van toen en 12.000 jaar Bos t'Ename (van 2 april 2022 tot en met 11 september 2022)
  • Spoorzoekers. Landschap vanuit de lucht (van 22 juni 2020 tot en met 11 september 2022)
  • Naar molens kijken (van 29 mei 2021 tot en met 26 september 2021)
  • De klokken van abt De Loose. Beiaardcultuur in Vlaanderen, Oudenaarde en Ename (van 19 maart 2021 tot en met 26 september 2021)