Mesolithisch België

Reconstructie van vrouw uit Mesolithicum

Oog in oog met de prehistorie is een reizende tentoonstelling die prehistorisch België tot leven brengt met een unieke mix van wetenschap en kunst. 

Centraal staat een levensechte reconstructie van een vrouw uit het Mesolithicum, gemaakt met geavanceerde DNA-analyses en forensische technieken op basis van doorgedreven onderzoek. Deze expo houdt halt in Erfgoedsite Ename van 25 oktober tot en met 10 december 2025. Daar zal de reconstructie broederlijk te zien zijn naast de oudste schedel van Vlaanderen.

Noteer in je agenda ook de boeiende lezing op de Dag van de Wetenschap op zondag 23 november in Erfgoedsite Ename over wat we nog kunnen afleiden uit duizenden jaren oude menselijke resten!

Ontmoet het verre verleden - van heel dichtbij

Topexperts van de Universiteit Gent reconstrueerden het gezicht en de leefomgeving van een vrouw uit de Maasvallei, met de hulp van de Nederlandse kunstenaars Kennis & Kennis en Ulco Glimmerveen.

Deze vrouw leefde meer dan 10.500 jaar geleden in de grotten van Margaux, in de buurt van Dinant. In 1988 vonden archeologen daar resten van tientallen vrouwen. Wetenschappers onderzochten hun DNA en kwamen zo meer te weten over de vroege genetische diversiteit van de mens in Europa. En over de leefomgeving van de eerste Westerse jager-verzamelaars

Dankzij dit onderzoek weten we dat deze vrouw blauwe ogen had, donker haar en een relatief lichte huid: weliswaar getaand door zon en vuur, en donkerder dan de huidige Belgen, maar lichter dan andere Mesolithische mensen. Dat is opvallend: dit laat zien dat er al lang veel variatie in huidskleur bestond. 

Mesolithisch België - Oog in oog met de prehistorie is meer dan een tentoonstelling - het is een ontmoeting met onze voorouders en een ontdekking van ons gedeelde erfgoed. Laat je verrassen door hoe dichtbij het verre verleden eigenlijk is.

Praktisch

Toponderzoek van UGent

Deze reizende tentoonstelling is het hoogtepunt van het recente ROAM-project onder leiding van antropologe prof. dr. Isabelle De Groote, archeoloog prof. dr. Philippe Crombé en eiwitten-onderzoeker dr. Maarten Dhaenens.

Isabelle De Groote richtte het ArcheOs labo op binnen de vakgroep Archeologie van de UGent, het eerste labo biologische antropologie aan een Vlaamse universiteit. Ze is bekend van haar onderzoek van de beenderen die toegeschreven worden aan Judith van Vlaanderen en van de oudste schedel van Vlaanderen in Ename.

Isabelle De Groote komt samen met Hans Vandendriessche een lezing geven over dit project op de Dag van de Wetenschap, zondag 23 november, in Erfgoedsite Ename.