Tentoonstellingen en evenementen

Evenementen

Smaakmakers - 14 mei t.e.m. 24 september

Tussen 14 mei en 24 september neemt elke zondagnamiddag een gids je mee naar het rijke verleden van Ename. De gids laat je proeven van de geschiedenis van deze unieke historische plek met 7 eeuwen abdijverleden en een Europees verleden dat terug gaat tot het jaar 1000.

Je krijgt altijd een extra 'Smaakmakertje' waarmee je thuis aan de slag kan.

Op 14 mei en op 24 september komt de re-enactmentgroep De Liebaart speciaal naar de pam tuin en kan je letterlijk van een middeleeuws proevertje genieten!

Start in Erfgoedsite Ename - pam om 14 en om 15 uur.

Open kerkendag - 4 juni

 • Rondleiding: met de gids op zoek naar kleine details en grote verhalen 
  Een enthousiaste gids laat je kijken naar de verborgen parels van deze unieke kerk! Aan de hand van opgegraven objecten, die nog nooit getoond werden, kom je meer te weten over het 1000-jarige verleden. Het Tijdsvenster licht dit verder toe.
  Gratis rondleiding in de kerk voor volwassenen door een gids, om 13 uur en om 15 uur, zonder reservatie.
 • Demo: herverpakken van archeologische objecten uit de kerk
  Laat je onderdompelen in de depotwerking van de Erfgoedsite Ename en kijk mee hoe archeologische objecten, zo’n 20 jaar geleden ontdekt in de Sint-Laurentiuskerk, met de grootste zorg verpakt worden. En wie weet, kan je zelf de handen uit de mouwen steken!
  Gratis voor families met kinderen en jongeren met voorzichtige handen, om 14 uur, zonder reservatie.
 • Fotozoektocht: op zoek naar kleine details en grote verhalen
  Kijk op een andere manier naar het verborgen erfgoed in de kerk. Start in pam Ename waar je een kaart krijgt en de ErfgoedApp downloadt. Na afloop kan je de kaart voor een prijs inruilen (ten laatste om 16.45 uur in pam Ename). Vrije toegang voor deze gratis zoektocht voor families met kinderen en jongeren.
 • Koffie en gebak
  Geniet voor, tijdens of na het bezoek gratis van een lekkere kop koffie en gebak aan de inkom van de kerk! Doorlopend van 13 tot 17 uur.

Schatten van Vlieg - juli en augustus

Beleef de zomer met je gezin op Erfgoedsite Ename met Schatten van Vlieg.

Open Monumentendag - 10 september

Ontdek de betoverende verbinding tussen onroerend erfgoed en immaterieel erfgoed tijdens Open Monumentendag 2023 in Ename! Onder het thema 'Met hart en ziel' ontdek je de mensen, verhalen en tradities die al generaties lang onze monumenten verrijken. Van lokale gebruiken en volksverhalen tot eetcultuur, feesten en rituelen - ze weerspiegelen de bruisende diversiteit van vandaag en hebben diepe historische wortels. Beleef de magie van het verleden en het heden terwijl onze monumenten tot leven komen!

 • Verken de prachtige restanten van het historische abdijverleden en ontdek vergeten groentesoorten en levend erfgoed. Geniet van een natuurbeleving langs de oude abdijgracht, bewonder de groentetuin en wandel door de boomgaard.
 • Laat je inspireren door gratis rondleidingen in het Archeopark en de kerk.
 • Neem deel aan boeiende kruidenworkshops.
 • Leer alles over wilde bijen en de middeleeuwse jacht, begeleid door erkende valkeniers en hun majestueuze valken. Maak kennis met middeleeuwse re-enacters.
 • Ontspan in de sfeervolle tuinbar.
 • Laat de kinderen zich uitleven in het belevingsdorp met een middeleeuwse paardenmolen, archeologische avonturen en een springkasteel.
 • Stil je honger bij DJ Frietmachine, waar je jouw eigen aardappel kunt ontdekken, wegen en dansen op een vrolijke beat. 

Mis dit unieke evenement niet en geniet van een dag vol erfgoedbeleving, plezier en onvergetelijke ervaringen!

Ook dit is een gratis activiteit. Doorlopend van 10 tot 18 uur in het Archeopark, bereikbaar o.a. via Lotharingenstraat 1, 9700 Oudenaarde.

Merk op, er zijn wegenwerken als je uit de richting van Nederename komt.

Tentoonstellingen

De geschiedenis van Ename

In Erfgoedsite Ename - pam Ename is er een permanente interactieve tentoonstelling over de geschiedenis van Ename. Ben je met méér? Gezinnen, groepen en scholen krijgen een mooi  aanbod op de Erfgoedsite Ename.

Afgelopen tentoonstellingen

 • Maak ruimte voor Oost-Vlaanderen (van 25 april 2023 tot en met 12 mei 2023)
 • Planten persen & landschappen lezen. Herbaria, groen van toen en 12.000 jaar Bos t'Ename (van 2 april 2022 tot en met 11 september 2022)
 • Spoorzoekers. Landschap vanuit de lucht (van 22 juni 2020 tot en met 11 september 2022)
 • Naar molens kijken (van 29 mei 2021 tot en met 26 september 2021)
 • De klokken van abt De Loose. Beiaardcultuur in Vlaanderen, Oudenaarde en Ename (van 19 maart 2021 tot en met 26 september 2021)