Klimaatgezonde speelplaatsen
Droom je ook van een groene speelplaats maar heb je hulp nodig bij de uitwerking?
Provincie Oost-Vlaanderen helpt je school om stap voor stap de groene speelplaats vorm te geven via het traject Klimaatgezonde Speelplaatsen.
Waarom?
Een groene klimaatgezonde speelplaats ...
- helpt mee de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen
- vergroot de biodiversiteit
- stimuleert het sociaal welbevinden bij kinderen en jongeren
- maakt educatief gebruik van de buitenruimte mogelijk
Wat kan je verwachten?
Begeleiding op maat
De begeleiding gebeurt altijd op maat. Elke school werkt op haar eigen tempo en krijgt de hulp die ze nodig heeft.
- Trajectbegeleiding volgens het 20-stappenplan op maat van de school: Het 20-stappenplan zet in op het eigenaarschap van de school en de duurzaamheid van het project. Bovendien wordt het sociaal weefsel rond de school versterkt door het betrekken van de ouders, buurt, verenigingen, … We geloven sterk in het kosten verminderend effect van deze aanpak.
- Een aantal workshops op de school (inbegrepen in het traject, georganiseerd en gefinancierd door de Provincie)
- Een aantal mogelijke bijkomende workshops op maat
- Opvolging en begeleiding van de vergaderingen met de werkgroep
- Ondersteunend materiaal: brochure ‘plantengids’, loupepotjes, inspiratiekoffer, fotokoffer, plan op groot formaat, tips voor ouderparticipatie, …
- Op vraag van meerdere scholen of gemeentebesturen organiseren we graag ook grotere activiteiten zoals studiedagen, inspiratietochten, vormingen, ... op jouw school (op voorwaarde dat de activiteiten ook openstaan voor externen).
Wat zit niet in het project inbegrepen?
- Een technisch plan, uitvoeringsdossier of bestek
- Een berekening van het kostenplaatje
- Subsidies: We kiezen er uitdrukkelijk voor om geen subsidies te geven omdat we geloven dat scholen veel meer hebben aan procesbegeleiding, ondersteuning en ontzorging. Natuurlijk kan het dat voor bepaalde grote werken financiële middelen nodig zijn. We maken je graag wegwijs in de verschillende mogelijke subsidiekanalen.
Participatief proces
Gedurende het traject inspireren we de hele school en werken we samen aan een gedragen en onderbouwde visie op basis waarvan we samen een plan uitwerken. De uitvoering gebeurt in een participatief proces samen met de kinderen/jongeren, de ouders, de buurt en andere partners. Ook de pedagogische verankering van het project in de school is belangrijk: een klimaatgezonde speelplaats dient niet alleen om te spelen maar is ook een lesomgeving en lesonderwerp.
Wat verwachten we van de school?
- de school realiseert meer biodiversiteit op het schooldomein
- de school legt een klimaatgezonde speelplaats aan
- de school staat open voor een ‘totaal’ aanpak: het volledige schooldomein wordt in kaart gebracht met een ruime blik op de mogelijkheden met de buurt(verengingen)
- de school verbreedt het sociaal weefsel rond de school
- educatief gebruik van de buitenruimte
- het schoolteam verhoogt het welbevinden en de verbondenheid van leerlingen en leerkrachten
- de school werkt aan breed gedragen visie/draagvlak
- de school doorloopt een participatief proces
- minimale tijdsinvestering:
- 2x een personeelsvergadering van anderhalf uur
- pedagogische studiedag van 3 uur
- 4x vergadering met de werkgroep o.a. sessie ‘opmaak vlekkenplan’ (per vergadering: 2 uur)
Interesse?
Ben je overtuigd en wil jij ook een klimaatgezonde speelplaats op jouw school? Meld je aan!
Meer weten?
- Heb je vragen of komen er tijdens het traject uitdagingen op je pad en weet je niet hoe ze aan te pakken? Neem dan contact op via mail met je MOS begeleider via klimaatgezondespeelplaatsen@oost-vlaanderen.be. Die zal je op weg zetten of doorverwijzen naar experten die je kunnen helpen bij het aangaan van de uitdagingen waar je voorstaat.
- Wil je op de hoogte blijven van wat er op klimaatgezonde speelplaats te beleven valt en welk onderhoud nodig is? Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Je vindt er ook een handig overzicht van vormingen en studiedagen rond thema’s als beheer, risicovol spelen, educatief gebruik, …
- Op zoek naar inspiratie? Bekijk de scholen op onderstaande kaart die al een traject naar een klimaatgezonde speelplaats hebben afgelegd en laat je inspireren!
- Op zoek naar info over hoe je bepaalde werken moet uitvoeren? Neem een kijkje in onze praktijkbundels in de documenten hieronder.