Windlandschap E40 tussen Aalter en Aalst

De Provincie voert sinds 2009 een ruimtelijk beleid voor de ontwikkeling van windenergie in Oost-Vlaanderen. Dat is vastgelegd in het beleidskader wind

De Provincie zoekt actief naar geschikte zones waarbij ze knelpunten wegwerkt en projecten en ontwikkelaars op elkaar afstemt. Twee belangrijke aspecten zijn het stroomlijnen van de communicatie en het werken aan de lokale betrokkenheid. Om de lokale betrokkenheid te realiseren, stelt de Provincie dat er 20 % rechtstreekse participatie moet zijn voor burgers, bedrijven en de lokale overheid en dat er een omgevingsfonds moet zijn.

In het beleidskader wind van het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan staan concentratiezones waar midden- en grootschalige windturbines mogelijk zijn. Voor de zone E40 tussen Aalter en Aalst heeft de Provincie een ruimtelijke visie opgemaakt met een aantal scenario’s voor de mogelijke inplanting van windturbines. De resultaten van dit gebiedsgericht, participatief traject werden juridisch vastgelegd in het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) ‘windlandschap E40 tussen Aalter en Aalst’. De bevoegde minister keurde het PRUP niet goed op 29 april 2015. De zone blijft wel geschikt voor de ontwikkeling van windturbines.

Actueel

  • In de deelzones Nevele, Melle/Wetteren, en Aalter werden vergunningen voor windturbines aangevraagd. De vergunnings- en/of beroepsprocedures lopen.
  • In de deelzone Erembodegem werd al 1 windturbines gebouwd. De vergunnings- en/of beroepsprocedure voor een tweede windturbine loopt.  
  • In de cluster Gent-Zwijnaarde zijn er plannen voor 3 windturbines op en rond de bedrijventerreinen in Zwijnaarde. De ontwikkeling ligt momenteel stil.

Partners

Provincie Oost-Vlaanderen

Gemeenten

Aalter, Nevele, Knesselare, Gent, Merelbeke, Melle, Wetteren, Destelbergen, Sint-Lievens-Houtem, Erpe-Mere, Lede, Aalst, Denderleeuw, Haaltert.

Stel een vraag