Energielandschap Waasland

Provincie Oost-Vlaanderen wil tegen 2040 klimaatgezond zijn. Daarom zetten we in op hernieuwbare, duurzame en betaalbare energie zoals windturbines, zonnepanelen en waterkrachtcentrales. Via de Ruimtelijke Regionale Energievisie Energielandschap 2050 kijken we waar deze installaties het best een plek krijgen, hoe we hernieuwbare energiestromen slim kunnen integreren, hoe we de energievraag en het aanbod met elkaar in evenwicht kunnen brengen en waar we onze energievraag slimmer en efficiënter kunnen organiseren.


De Provincie Oost-Vlaanderen, Interwaas en 12 Wase gemeenten maken een ontwerp op van dat Ruimtelijke Regionale Energiesysteem: Energielandschap Waasland. Eens de visie klaar is, komt er ook een actieprogramma waarin betrokken actoren aangeven hoe ze de komende jaren de visie gaan realiseren.

Actueel

  • De landschapslezing, het ambitiekader voor toekomstige, duurzame energiesysteem en de bouwstenen zoals windturbines,  biomassacentrales, grote batterijen, … voor Energielandschap Waasland zijn afgerond. De verschillende actoren gaan er nu mee aan de slag.
  • In het voorjaar van 2022 vonden de workshops rond de verschillende scenario’s plaats. Samen met de stakeholders zoeken we de uitersten van ruimtelijke ontwikkelingen en energetische sturingen op. We starten met de ontwikkeling van een afwegingskader zodat we de verschillende scenario’s kunnen toetsen aan bepaalde criteria. De ambities spelen hierbij een belangrijke rol!
  • Herbekijk de presentatie met de laatste updates.
  • In 2023 finaliseren we de visie en het actieprogramma en kan de uitvoering van start gaan. 

Timing

Het project ging van start in 2022 en loopt tot 2023.

Budget

163.264 EUR (aanbesteding voor ontwerpend onderzoek en participatie)

Partners

  • De 12 gemeenten uit het Waasland: Beveren, Hamme, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster, Zele en Zwijndrecht en de streekintercommunale Interwaas
  • Betrokkenen: lokale omgevingsexperts (burgers), bedrijven en organisaties 

Gemeenten

De 12 gemeenten uit het Waasland: Beveren, Hamme, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster, Zele en Zwijndrecht en de streekintercommunale Interwaas