Energielandschap Waasland

Provincie Oost-Vlaanderen engageert zich om tegen 2040 klimaatgezond zijn. Dat doen we door o.a. in te zetten op hernieuwbare, duurzame en betaalbare energiebronnen (bv. windturbines, zonnepanelen en waterkrachtcentrales). Via de Ruimtelijke Regionale Energievisie Energielandschap 2050 gaan we na waar deze installaties het best een plek krijgen, hoe we hernieuwbare energiestromen slim kunnen integreren, hoe we de energievraag en het aanbod met elkaar in evenwicht kunnen brengen en waar we onze energievraag slimmer en efficiënter kunnen organiseren.

Voor en met 12 gemeenten uit het Waasland maken we een mogelijk ontwerp van dat Ruimtelijk Regionaal Energiesysteem: Energielandschap Waasland.

Om ons toekomstig energiesysteem duurzaam, efficiënt en betaalbaar te maken denken we na over:

  • Waar kunnen hernieuwbare energie-installaties het best komen in het Waasland
  • Hoe verzoenen we dit met de andere behoeften van de mens, natuur en milieu?
  • Welke bedrijventerreinen kunnen een rol als ‘energiehub’ of EHUBt opnemen? Kunnen ze bijvoorbeeld elektriciteit of waterstof produceren of opslaan, of warmte aan nabije woonwijken leveren?

 

Het Energielandschap 2050 is een ruimtelijke regionale energievisie, die deze en andere vragen beantwoordt. Parallel maken we ook een actieprogramma met engagementen van sleutelactoren op om de visie uit te voeren.

energielandschap waasland

Actueel

  • Lees de landschapslezing, het ambitiekader en de bouwstenenbeschrijving die zijn opgemaakt in kader van het onderzoek en proces Energielandschap Waasland.
  • Momenteel bekijken we hoe de doorstart van energielandschap Waasland kan verlopen en er kan uitzien in de volgende legislatuur (2025-2031)

Timing

Het project ging van start in 2022. We onderzoeken een doorstart voor de volgende legislatuur (2025-2031).

Budget

163.264 EUR (aanbesteding voor ontwerpend onderzoek en participatie)

Partners

  • De gemeenten uit het Waasland: Beveren, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster, Zwijndrecht en Hamme en Zele en de streekintercommunale Interwaas
  • Betrokkenen: lokale omgevingsexperts (burgers), bedrijven en organisaties 

Gemeenten

De gemeenten uit het Waasland: Beveren, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster, Zwijndrecht, Hamme, Zele en de streekintercommunale Interwaas