Laat je horen

Openbaar onderzoek loopt door

Het provinciale ruimtelijke beleidsplan ‘Maak ruimte voor Oost-Vlaanderen 2050’ werd op 22 maart voorlopig vastgesteld door de provincieraad. Sindsdien krijgen burgers en gemeenten de kans om reactie op de plannen in te dienen.

Het openbaar onderzoek is bedoeld om reacties te verzamelen en daarmee aan de slag te gaan. De procedure van het openbaar onderzoek nog tot en met 19 juli. Iedereen kan hierbij zijn reactie indienen. Na deze inspraakronde zal finaal een aangepast plan worden voorgelegd aan de provincieraad.

Deel je mening

Je kan tijdens de procedure je mening op drie momenten met ons delen:

Openbaar onderzoek ontwerp beleidsplan en ontwerp plan-MER

Op 22 maart 2023 heeft de provincieraad het ontwerp van het beleidsplan ruimte ‘Maak Ruimte voor Oost-Vlaanderen 2050’ voorlopig vastgesteld. Naast het ontwerp beleidsplan ruimte is er een ontwerp plan-milieueffectenrapport opgemaakt. Dat is verplicht zodat iedereen kan zien welk effecten het ontwerp beleidsplan ruimte zal hebben op het milieu.

Tijdens het openbaar onderzoek kan je je reacties indienen op het ontwerp beleidsplan ruimte en het ontwerp plan-MER. Het openbaar onderzoek loopt van 21 april 2023 tot en met 19 juli 2023.

Je kan het ontwerp beleidsplan ruimte en het ontwerp plan-MER vanaf 21 april 2023 op verschillende plaatsen vinden:

We maakten een ingesproken presentatie waarin we het beleidsplan ruimte uitleggen. Die presentatie kan je gebruiken om het beleidsplan toe te lichten in jouw organisatie, adviesraad, gemeenteraad, ...

In de periode van het openbaar onderzoek organiseren we op verschillende plaatsen in de provincie infomomenten. Daarnaast organiseren we in samenwerking met verschillende gemeenten een tentoonstelling die kort uitlegt wat het ontwerp beleidsplan inhoudt. Hieronder vind je een overzicht van de evenementen, data en locaties.

Hoe reageren?

Iedereen kan van 21 april 2023 tot en met 19 juli 2023 schriftelijk reageren op het ontwerp beleidsplan ruimte en het ontwerp plan-MER aan de deputatie van de Provincie Oost-Vlaanderen. Dan kan op verschillende manieren:

 • Bij voorkeur via het webformulier
 • Per mail naar reactiesbeleidsplan@oost-vlaanderen.be
 • Via een aangetekend schrijven gericht aan de deputatie van de Provincie Oost-Vlaanderen. De brief moet verstuurd worden naar het adres: Gouvernementstraat 1, 9000 Gent.
 • Door afgifte tegen ontvangstbewijs:
  • In het Provinciaal Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent
  • In één van de 60 gemeentehuizen in de Provincie Oost-Vlaanderen

Adviezen, opmerkingen of bezwaren moeten voldoende duidelijk zijn en met een duidelijke vermelding van het plan waarop u reageert: ontwerp beleidsplan ruimte of ontwerp plan-MER. Wij raden daarom aan om het webformulier te gebruiken. Je kan er ook op aanduiden op welk deel van het plan je reageert, zodat we de reactie op de juiste manier begrijpen.

Studiedag en publieksmoment

De Provincie organiseerde een studiedag op vrijdag 28 april 2023 voor iedereen die interesse heeft of betrokken is bij het ruimtelijk beleid van de Provincie Oost-Vlaanderen. Herbekijk de presentaties van de studiedag.

Daarnaast organiseerde de Provincie een publieksmoment op zaterdag 29 april om iedereen op een aangename manier kennis te laten maken met ruimtelijke planning en om het ontwerp beleidsplan ruimte eenvoudig uit te leggen. Bezoekers konden er een infomarkt en interactieve tools bezoeken, luisteren naar een toelichting over het beleidsplan, deelnemen aan focusgroepen en in gesprek gaan met de Provincie.

Luister naar 3 Oost-Vlamingen die hun visie op de toekomst van de provincie vertellen.

Toelichtingen in mei en juni 2023

In mei en juni organiseren we toelichtingen over het beleidsplan, verspreid over de provincie. We nemen samen een duik in de inhoud van het beleidsplan. Nadien is er ruimte voor vragen. Inschrijven is niet nodig. 

Rondreizende tentoonstelling

Tijdens de periode van het openbaar onderzoek reist er een tentoonstelling rond in de provincie die kort uitlegt wat het beleidsplan ruimte inhoudt. In die interactieve tentoonstelling kom je alles te weten over hoe we onze provincie gaan voorbereiden op de toekomst. Je leest er welke acties er al zijn bepaald tot 2035, en met welke visie we ons voorbereiden op 2050. En jij kan er bovendien je stem laten horen!

>> Bekijk waar en wanneer de rondreizende tentoonstelling halt houdt

Maak kans op een ballonvaart!

Heb je altijd al eens een tocht in een luchtballon willen maken? Dit is jouw kans om onze provincie van bovenaf te bekijken! Hoe neem je deel?

 1. Maak een foto volgens de wedstrijdregels (*)
 2. Deel je foto op Facebook of Instagram met de hashtag #maakruimte en tag @Provincie Oost-Vlaanderen. Zet je post openbaar!

Zo maak je kans op een ballonvaart voor 2 personen:

De winnaar is de persoon waarvan de post het meeste likes heeft op 19 juli 2023 om 12 uur. We maken de winnaar op deze pagina bekend op 20 juli 2023 om 12 uur. En we contacteren de winnaar via een bericht op sociale media.

(*) Wedstrijdregels: welke foto’s komen in aanmerking?

 • Een foto of selfie met de puzzel van de grote tentoonstelling die reist van Gent naar Sint-Niklaas naar Aalst. De locaties van de grote tentoonstelling vind je in het overzicht hierboven.
 • Een foto of selfie met 1 van de muurschilderingen. Die vind je vanaf half april verspreid over onze provincie. Wie zoekt, die vindt!

Stel een vraag

dienst Ruimtelijke planning

+32 9 267 75 61