Warmtepuzzel
Het project warmtepuzzel onderzoekt de technische mogelijkheden om een wijk fossielvrij te verwarmen. Zo kan duurzame warmte uit lucht, water of de bodem komen. Maar ook andere puzzelstukjes zoals mobiliteit, waterinfiltratie of de publieke ruimte kunnen mee gelegd worden.
Waarom? Een groot deel van onze CO2-uitstoot komt door de verwarming van onze woningen en gebouwen. Daarom is het belangrijk dat we overschakelen van fossiele brandstoffen zoals gas of stookolie naar duurzame warmte uit hernieuwbare energiebronnen. Hoe leggen we de puzzel van warmtepompen, warmtenetten en andere oplossingen? Wijk per wijk natuurlijk!
Projectwijken gezocht!
Provincie Oost-Vlaanderen zoekt drie wijken om te begeleiden in de transitie naar fossielvrij verwarmen. Het eerste traject start vanaf september 2024, het aanbod is volledig gratis.
Wat zijn de minimumvoorwaarden om je kandidaat te stellen?
- Minimaal 3 inwoners van de wijk doen samen de aanvraag.
- Jouw gemeente of stad heeft een warmteplan. Vraag dit na bij jouw gemeente.
- Jouw gemeente ondersteunt de aanvraag en staat mee in voor de praktische organisatie (vb. voorzien van een zaal voor de infovergadering).
- Jouw wijk bestaat voornamelijk uit woningen.
Wat zijn pluspunten die je aanvraag versterken?
- Er bestaat al samenwerking tussen bewoners in de wijk (bv. wijkfeest, speel- of leefstraat …)
- Er zijn de komende 10 jaar openbare werken gepland (bv. de straat wordt heraangelegd, rioleringswerken …). Vraag dit na bij jouw gemeente.
- Er is een school, woonzorgcentrum, ziekenhuis of andere grootverbruiker in jouw buurt.
- De Provincie ondersteunt al een project in jouw wijk.
Interesse?
Stel je vraag en/of dien je aanvraag samen met je buren in voor 19 mei 2025. via mail naar ruimtelijke.planning@oost-vlaanderen.be.
Jouw aanvraag bestaat uit:
- Informatie over jouw wijk: waar ligt de wijk? Hoeveel woningen zijn er ongeveer? Zijn er appartementen, winkels of andere gebouwen? Geef ook de adressen en een kaartje door.
- De gegevens van de aanvragers: minstens 3 contactpersonen vragen samen het project aan. Zij wonen op een ander adres binnen de wijk. Informatie over hun werk, opleiding of hobby’s zijn een mooie aanvulling.
- Een mail of brief van jouw gemeente of stad die aantoont dat ze de aanvraag steunen. Dat hoeft geen besluit van het schepencollege te zijn.
- Extra pluspunten van jouw wijk. Waarom moeten we jullie wijk kiezen? Vermeld ook eerdere studies, projecten of ideeën uit de wijk zoals aanvragen voor een burgerbudget, als die er zijn.
In juni 2025 kiezen we twee wijken op basis van de voorwaarden en de pluspunten van de aanvragen.