Haasdonk was als kantonmunicipaliteit een belangrijk doelwit voor de Boerenkrijgers. Het is in Haasdonk dat de Boerenkrijg in het Land van Waas aanvangt. Na Haasdonk veroverden de brigands Rupelmonde, Bazel, Zwijndrecht, Beveren, Vrasene, Sint-Gillis-Waas, Kemzeke en op 19 oktober 1798 werd verzameld in Stekene.

Aan de strijd te Haasdonk, en de beide protagonisten meer precies Johannes Baptist Tassyns en pastoor Livinus Stepman, herinneren maar liefst vier kleine monumenten.

Toen op 14 oktober 1798 de Franse Republiek de verplichte legerdienst invoerde werden in de nacht van de erop volgende dag te Haasdonk Franse kentekens vernield en de vrijheidsboom omgehakt. De nacht daarop werden huizen waar Franse gendarmes verbleven, beschoten. De reactie bleef niet uit. Op 17 oktober kwam een extra contingent van een dertigtal gendarmes te Haasdonk aan. Onmiddellijk werden huiszoekingen uitgevoerd en twee inwoners aangeklaagd voor verboden wapenbezit. In de vroege ochtend van 18 oktober bereikten uit de omliggende gemeenten brigands de kantonhoofdplaats en gingen in verzet. Ten minste acht mensen lieten in die strijd met de Franse soldaten het leven.

 

Een arduinen gedenksteen links van het portaal van de Sint-Jacobus de Meerderekerk herinnert aan dit drama. De tekst luidt: Ter eeuwige gedachtenis onzer Helden van den Boerenkrijg – Franciscus Van Broeck – Paulus Rotthier – Lodovicus Brijs – Joannes Lyssens – Petrus Joannes Anné – Petrus Joannes De Laet – Tobias Verhulst – Jacobus Saeys – voor altaar en heerd gesneuveld te Haasdonck in opstand tegen de Fransche dwingelandij, den 18 october 1798 – Joannes Baptiste Tassyns, voorzitter van het Kanton. Hij bestuurde met gerechtigheid, hij beschermde zijn volk en verdedigde de Godsdienst: daarvoor wordt hij vervolgd, van zijn ambt afgesteld en laffelijk ter dood gebracht den 5 maart 1799.

 

De gedenksteen verwijst eveneens naar de moord op Johannes Baptist Tassyns. De griffier van Zwijndrecht en verkozen voorzitter van het kanton Haasdonk werd door commissaris Johannes Benedictus De Kever vervolgd wegens deelname aan de opstand van 18 oktober 1798. Johannes Benedictus De Kever ambieerde de volledige op Franse leest geschoeide macht in het kanton, terwijl Johannes Baptist Tassyns oor had naar de verzuchtingen van de bevolking. Om aan de vervolging te ontsnappen zocht Johannes Baptist Tassyns een veilig onderkomen, maar werd  op 2 maart 1799 in zijn woning in Zwijndrecht gevangengenomen en opgesloten in de kelder onder het gemeentehuis. Na een door Johannes Benedictus De Kever gestuurd proces zou Johannens Baptist Tassyns officieel gevankelijk naar Sint-Niklaas worden gebracht, evenwel luidde de instructie van de soldaten om de inmiddels afgezette kantonvoorzitter in de bossen van Haasdonk om het leven te brengen. Johannes Baptist Tassysn werd in de wijk Bank, nabij een waterloop, in een marktwegel boudweg neergeschoten.

 

Op 18 oktober 1898, een eeuw na het bloedvergieten te Haasdonk, werd aan het kruispunt van de Jagersdreef en de Tassijnslaan, in de wijk Bank, een arduinen herinneringskruis voor Johannes Baptist Tassyns opgericht.

 

Het kruis staat op een ronde sokkel waarboven twee treden de basis vormen voor het kruis. Centraal in het kruis is een vierpas uitgewerkt met daarin de neogotische letters ihs. In de rechthoekige opstaande kruisbasis  is deze tekst gebeiteld:

 

D.O.M. – Ter nagedachtenis van J.B. Tassyns – alhier laffelijk vermoord den 5 meert 1799. – Gedenkt gij die voorbijgaat – en dien kruise groet – Gedenkt, O Volk van Vlaandren – Hier vloeide onschuldig bloed - Hier viel Tassyns voor land en kerk – Hier draagt de grond het heilig merk – van eenen martelaar – 18 september 1898. R.I.P.

 

Op dezelfde dag werd aan gevel van het hoogkoor van de Sint-Jacobus de Meerderekerk een tweede monument onthuld. Het betreft een arduinen gedenksteen gewijd aan pastoor Livinus Stepman. De pastoor van Haasdonk hield niet alleen een dagboek bij over de gebeurtenissen, hij weigerde de eed van trouw aan de Republiek te zweren en bleef clandestien eucharistievieringen voorgaan. De tekst op de steen luidt:

 

D.O.M. – Ter zalige gedachtenis van den – E.H. Livinus Stepman – ten tijde van het Fransch Beheer – Pastoor van Haasdonck (1777 – 1803) – die de hatelijke eed der Republiek weigerde – en ondanks de hevigste vervolging – zijn herderlijk ambt met heiligen iever – in deze parochie en de omliggende – op levensgevaar uitoefende – wordt uit achting en eerbied – door het dankbaar nageslacht – deze steen opgericht – 18 september 1898. R.I.P.

 

Het spreekt voor zich dat een priester die de eed van trouw aan de Republiek weigerde, in de parochiekerk geen erediensten meer kon voorgaan. Bovendien werden in juni 1798 verschillende kerken in het Land van Waas door de Fransen verzegeld. Pastoor Stepman koos ervoor de erediensten geregeld in een woning nabij de parochiekerk te vieren, meer precies in het huis aan de Keizerstraat 4. Aan de voorgevel van dat huis werd naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de Boerenkrijg, meer precies op 5 september 1948, een arduinen gedenksteen onthuld. De tekst luidt:

 

1798 – 1948 – In dit huis – oefende gewoonlijk – Pastoor Stepman – zijn ambt uit tijdens – de Boerenkrijg – van 6 jan. 1797 tot 30 maart 1800.