Onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek

Archeocentrum Velzeke onderzoekt en verwerkt de gegevens uit archeologische opgravingen.  Alle informatie over de voorwerpen, sites en vindplaatsen uit de verzameling van het Archeocentrum wordt onderzocht in relatie tot hun bredere context. De resultaten die daaruit voortvloeien, worden bekendgemaakt in publicaties, tentoonstellingen, lezingen,…

Experimenteel onderzoek

Voor bepaalde aspecten in het onderzoek gebruikt Archeocentrum Velzeke experimentele onderzoeksmethodes, bijv. de glasoven. Op die manier verdiept het Archeocentrum de uitgebreide expertise op het vlak van determinatie en interpretatie van archeologische voorwerpen. Ook derden gebruiken de expertise van het Archeocentrum, wanneer studenten begeleid worden, advies gegeven wordt, ondersteund wordt of opdrachten uitgevoerd worden. 

Glasoven

Archeocentrum Velzeke beschikt over de enige houtgestookte glasoven van Europa. Dit maakt wetenschappelijk onderzoek van antieke technieken om glas te maken, mogelijk. De oven is dan ook een ontmoetingsplaats geworden voor specialisten uit de hele wereld die Romeins en middeleeuws glas bestuderen.

Het opstoken van de smeltoven vindt één keer per jaar plaats, tijdens Open Monumentenweekend. Zo verwerft ook de bezoeker inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van deze eeuwenoude technieken. De mooiste stukken, gefabriceerd door vakspecialisten uit Groot Brittannië, Amerika, Frankrijk en Duitsland, vindt u nadien in onze Archeoshop.

Glasoven op hout
Glaswerk

Archeologische opgravingen

Via opgravingen vinden we regelmatig overblijfselen van oude culturen. Door de mens gemaakte gebruiksvoorwerpen of artefacten maken hier een belangrijk deel uit. Door deze overblijfselen te onderzoeken kunnen we het verleden van oude culturen bestuderen en zo het verleden reconstrueren. 

Zeefinstallatie

Archeocentrum Velzeke beschikt over een zeefinstallatie. Archeologen die een vondst hebben gedaan kunnen deze installatie gebruiken om zo nieuwe Velzeekse schatten te onthullen.

Archeodepot

Onmiddellijk na het binnenbrengen van vondsten in het Archeodepot van Archeocentrum Velzeke moeten een aantal keuzes gemaakt worden die afhangen van de conditie en de aard van het materiaal. Wanneer een stuk uit zijn 2000 jaar oude bewaarplaats wordt gehaald (waarbij het zich min of meer had aangepast aan de omstandigheden van de bodem zoals zuurtegraad, vochtigheid, aanwezige zouten enz. ), wordt dit uit zijn beschermende omgeving gehaald. Van zodra het wordt blootgesteld aan de lucht kunnen corrosie, schimmels en andere aftakelingsprocessen optreden.
Door het voorwerp te conserveren brengen we het voorwerp in een stabiele conditie. Hierdoor kunnen we het in een tentoonstelling tonen, of onderzoeken met de actuele onderzoeksmethodes.
 
 
Archeodepot in Velzeke

Bibliotheek

In de bibliotheek verzamelt, bewaart en ontsluit Archeocentrum Velzeke informatie ter ondersteuning van de algemene werking van het Archeocentrum en van de opgravingsdienst. 

De bibliotheek van Archeocentrum Velzeke is er o.a. voor:

  • De eigen wetenschappelijke werking
  • Onderzoek en documentatie over de collectie
  • Informatie over de opbouw van tijdelijke en vaste tentoonstellingen, de aankoop en uitbreiding van de collectie
  • Documentatie en het wetenschappelijk onderzoek van de vaste collectie
  • Conservatie en restauratie van de verzamelingen, de publiekswerking en de promotie

Bibliotheek bezoeken

  • Gratis te bezoeken op afspraak (voor studenten, onderzoekers of amateurarcheologen) 
    • Van maandag tot en met vrijdag: van 9 tot 16.30 uur
    • De bibliotheek is gesloten tijdens het weekend, op feestdagen en tijdens de kerstvakantie
  • Uitlenen is niet mogelijk. Je kan de collectie raadplegen in de bibliotheek of leeszaal en kopies nemen (0,07 EUR/pagina). 

Samenwerkingen

Archeocentrum Velzeke onderhoudt diverse samenwerkingen, o.a. met de Vakgroep Archeologie van UGent.