Podcast Het Gentbos in gevaar

Bezoek het Gentbos met de podcast ‘Het Gentbos in gevaar’, ideaal voor een bosuitstap met kinderen. In de podcast komen de dieren en planten in het Gentbos tot leven en strijden ze tegen de droogte, één van de gevolgen van het veranderend klimaat.

Het verhaal

Het Gentbos is van nature een moerasbos. Alle dieren en planten die er wonen, houden dus van een nat en vochtig bos. Maar het is er niet meer zoals vroeger. Juffrouw Sprinkhaan gaat op onderzoek. Ze hoort Kikker uit, bevraagt Salamander en de ijdele Eekhoorn. Ook de statige Beuk en de Paddenstoel vertellen hun verhaal. Gaandeweg wordt het duidelijk: door de klimaatverandering droogt het bos uit. De planten en dieren gaan samen op zoek naar een oplossing. Mevrouw Uil weet raad. Wil je weten of het hen lukt om het opnieuw te doen regenen?

Moraal van het verhaal? Elke regendruppel telt. Ook al voel je je klein en nietig zoals Juffrouw Sprinkhaan, jij kan toch het verschil maken. Door samen te werken kunnen we de gevolgen van klimaatverandering milderen.

Voor wie?

De podcast is bedoeld voor kinderen uit de lagere school. Je kan met je familie luisteren, met je jeugdbeweging of de klas. Maar al wie jong van geest is en een spannend verhaal kan smaken, kan meeluisteren. Zet ook jij voortaan in op ontharding, vergroening, minder CO2-uitstoot?

Waar?

Je beluistert de podcast best in het Gentbos zelf. Door de omgeving en de dierensculpturen beleef je het verhaal ten volle. Op 6 stopplaatsen scan je de QR-code en hoor je het verhaal. 

Je gaat door het bos op zoek naar de volgende stopplaats. Je kan stappen, zelfs eens springen zoals Juffrouw Sprinkhaan. Op het einde kan je ook meehelpen om te …. Neen,  we verklappen natuurlijk lekker niet hoe het verhaal afloopt. 

Praktisch

  • Waar? Het Gentbos, Poelstraat (vlakbij huisnr. 180) in 9820 Merelbeke. Het verhaal start aan de parking Poelstraat onder het onthaalgebouw.
  • Nodig? Je hebt een smartphone of tablet met QR-scanner nodig om het verhaal ter plaatse te beluisteren.
  • Tijdsduur? De 6 geluidsfragmenten duren zo’n 40 minuten. Met de wandelafstand erbij heb je een boeiend uur Gentbosplezier.
  • Afstand? De afstand van het parcours is zo’n 700 m. Het loopt grotendeels over vlonderpaden, zodat het makkelijk toegankelijk is voor jonge benen  of buggy’s.
    • Afhankelijk van het weer kan het Gentbos drassig zijn. Laarzen zijn dan aangewezen.
  • Wist je dat? De houtsculpturen werden gezaagd uit omgevallen bomen door de Belgisch kampioen houtsculptuurzagen.