Studiedag 'Inclusie begint met ademen'

Op maandag 26 februari 2024 vond de eerste studiedag van Leersteuncentrum Oost-Vlaanderen plaats, in samenwerking met Leersteuncentrum Kolibrie GO!

Inclusief onderwijs vraagt om een transformatie van ons huidig onderwijs. Hoe maken we dit samen waar? Hoe kunnen we elkaar versterken en inspireren? Op de studiedag ‘Inclusie begint met ademen’ gingen meer dan 125 leerondersteuners, zorgcoördinatoren en directeurs samen op zoek naar antwoorden. 

Programma

  • Onderzoeker Beno Schraepen over de historiek van inclusief onderwijs
  • Docent en orthopedagoog Sofie Sergeant over inclusieve pedagogiek
  • Diepgravende dialoogtafels met boeiende gesprekken
  • Tonnen inspirerende praktijkvoorbeelden!

Benieuwd naar de presentaties van Beno en Sofie? Die vind je helemaal onderaan terug!

Over inclusie

Elke leerling kan volwaardig participeren aan onderwijs op een kwaliteitsvolle manier. De leerkracht staat in zijn kracht in het omgaan met diversiteit in de klas. Leersteun bouwt samen met de scholen verder op een stevig fundament van brede basiszorg en verhoogde zorg. Het effect is voelbaar tot op de klasvloer.

Sinds 1 september 2023 beschrijft het Decreet Leersteun de opdracht van scholen in samenwerking met de partners in het begeleiden van leerlingen met specifieke onderwijs- en ondersteuningsbehoeften. 

Over de sprekers

Beno Schraepen

Beno Schraepen is orthopedagoog, lector en onderzoeker aan Artesis Plantyn Hogeschool Antwerpen en auteur van ‘Excluses. Wat uitsluiting doet met mensen’.

Hij vertrok vanuit de vraag “inclusief onderwijs: waarom?”. Inclusie als modewoord en als naïef ideaal? Waar komt het vandaan en wat houdt het in? Vanuit de historiek en het wetenschappelijk onderzoek bood hij kapstokken aan om het breder maatschappelijk kader mee te nemen in ons verhaal.

Sofie Sergeant

Sofie Sergeant is orthopedagoog, hoofddocent Burgerschap & Inclusie aan de Hogeschool Utrecht, verbonden aan de PABO, het Seminarium voor Orthopedagogiek en het Lectoraat Jeugd. Sofie is auteur van onder andere het boek ‘Perspectieven op inclusief onderwijs’.

Sofie vertrok vanuit de vraag “inclusief onderwijs: hoe?”. Welke creativiteit en welk lef kunnen we aan de dag leggen om echte kansen te bieden aan inclusief onderwijs?

Stel een vraag

Leersteuncentrum Oost-Vlaanderen

+32 9 267 77 11