Gratis workshops over Europa

Breng Europa naar jouw klas met de gratis workshops van Europa Direct Oost-Vlaanderen. Schrijf je klas snel in en wie weet zijn jullie de gelukkige winnaars van een Europaworkshop.

Praktisch

  • Voor wie? Een groep bestaat uit minimaal 15 en maximaal 30 leerlingen. 
  • Wanneer? De workshops vinden plaats van 14 tot en met 18 oktober 2024.
  • Duur? De workshops duren 2.30 uur, pauze inbegrepen. De sessies in de voormiddag starten om 9 uur en eindigen rond 11.30 uur. De namiddagsessies lopen van 13 tot 15.30 uur.
  • Waar? De interactieve workshops vinden plaats in het Provinciehuis, Charles de Kerchovelaan 189, 9000 Gent. De scholen komen zelf naar deze locatie.
  • Hoe winnen? We kiezen de winnaars op basis van wie zich het eerste inschreef. Midden september weet je of jouw klas gewonnen heeft!

Workshops

Infosessie EU – 3de graad ASO, KSO, doorstroom TSO

Tijdens deze interactieve lezing nemen we je leerlingen op sleeptouw voor een alomvattend verhaal over de Europese Unie. We beginnen met de geschiedenis: waarom, wanneer en hoe is de Europese samenwerking ontstaan? Hoe zijn we van zes naar 28 en intussen terug naar 27 lidstaten gegaan? Daarnaast bekijken we wat de Unie concreet doet en hoe ze beslissingen neemt, inclusief de samenstelling en werking van de Europese instellingen. Hierbij legt de spreker veelvuldig linken naar de actualiteit en uitdagingen voor de EU. De vele voorbeelden en mooie presentatie maken het verhaal af. We sturen op voorhand invulbladen voor de leerlingen door, zodat ze gemakkelijk kunnen noteren tijdens deze lezing.

Workshop ‘vluchtelingen in Europa’ – 3de graad ASO, BSO, KSO en TSO

Nog nooit waren wereldwijd zoveel mensen op de vlucht: meer dan 80 miljoen. Zowel de lidstaten als de EU zelf proberen deze crisis het hoofd te bieden. Tijdens de workshop ‘vluchtelingen in Europa’ ontdekken de leerlingen alles over het thema Vluchtelingen. De workshop bestaat uit drie verschillende delen. Via een inleefspel kijken de leerlingen eerst in kleine groepjes door de bril van de vluchtelingen zelf. In een tweede deel kijken ze door middel van een kaartoefening door de bril van de EU-landen en tot slot door hun eigen bril. De workshop werkt rond beeldvorming (hoeveel vluchtelingen zijn er nu echt in de EU) en meningsvorming (wat vinden ze er zelf van?).

Workshop ‘Ontdek Europa’ – 3de graad BSO

Via allerlei spelen en methodieken ontdekken de leerlingen enkele basisgegevens over de Europese Unie zoals het ontstaan, welke landen lid zijn en wat de Europese Unie doet. De workshop is gebaseerd op het educatieve materiaal 'Europe@school – Actieve lessen over de EU’, dat Ryckevelde ontwikkelde in opdracht van het Europees Parlement.

De Europese Green Deal, naar een duurzame toekomst – 3de graad BSO

Planten en dieren sterven massaal uit, grondstoffen raken uitgeput en ons klimaat warmt op aan een razendsnel tempo. Als we onze planeet én ook onszelf willen redden, is er dringend actie nodig. Maar er is ook goed nieuws: die groene omslag is volop aan de gang! Tijdens deze nieuwe interactieve workshop gaan leerlingen zelf op ontdekking en komen ze meer te weten over de groene plannen van de Europese Unie. Aan de hand van vragen en opdrachten leren ze hoe de Europese Green Deal ingrijpt in alle sectoren en alle facetten van ons dagelijks leven en bouwen ze zelf mee aan een groenere toekomst.

Workshop 'Route Europa' – 2de en 3de graad ASO, BSA, KSO en TSO

Dit jaar moesten jongeren vanaf 16 jaar stemmen voor de Europese verkiezingen. Een stem die het toekomstige beleid bepaalt.

Tijdens deze workshop krijgen ze informatie over de belangrijkste Europese thema’s die aan bod kwamen tijdens de verkiezingen. De geselecteerde thema’s zijn nog steeds actuele onderwerpen waarover de politieke partijen in hun partijprogramma’s standpunten over ontwikkelden. Voor elk van deze onderwerpen ontdekken de leerlingen wat de impact er van is op Europees niveau, welke impact de EU op hun eigen leven heeft en maken ze kennis met een aantal Europese projecten in hun eigen regio. We schetsen kort het democratisch proces van de EU. Ook de meer praktische kant komt aan bod.