PRUP Ruien Centraal

Met de opmaak van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) Ruien Centraal willen we een duurzaam economisch reconversieproject realiseren op de site van de voormalige elektriciteitscentrale in Ruien.

 

Het PRUP Ruien Centraal bestaat uit één deelplan en omvat:

  • de site van de voormalige elektriciteitscentrale;
  • het aanpalende betonverwerkend bedrijf;
  • buffer- en overgangszones.

 

De inhoudelijke basis voor het PRUP Ruien Centraal is de visietekst Ruien Centraal die de partners in 2020 gezamenlijk opstelden. De volgende 4 thema’s staan daarin centraal: 

  1. Inzetten op watergebonden bedrijvigheid;
  2. Ruien Centraal: een strategische zone voor energie op lokaal en internationaal niveau;
  3. Behoud van natuurwaarde;
  4. Gemeenschappelijke infrastructuur als centrale verbinding.

 

We maken ook vier studies op:

  1. Het plan-milieueffectenrapport (plan-MER): studie naar de mogelijk gevolgen van het plan voor het milieu;
  2. Een Ruimtelijk Veiligheidsrapport (RVR): studie naar de mogelijke gevolgen van het plan voor de veiligheid;
  3. Een Beeldkwaliteitsplan:een instrument om de concrete inrichting van het gebied te bepalen;
  4. Een EHUBt studie: studie naar de mogelijke energiehub functies van het bedrijventerrein. Een energiehub is een locatie waar energie wordt opgewekt, opgeslagen en verdeeld. 

 

Naast de opmaak van het PRUP, begeleiden we lopende ontwikkelingen op het gebied én zetten we in op het opzetten van projecten en partnerschappen met uitvoerende partners. Mogelijke ontwikkelingen vóór de goedkeuring van het PRUP noemen we ‘anticipatieve ontwikkelingen’. Deze worden steeds afgetoetst aan de visietekst en de principes van het Brownfieldconvenant . Dat doen we samen met de betrokken overheden, eigenaars en ontwikkelaars in het plangebied.

Actueel

Welke stappen zijn al gezet?

  • Raadpleging en adviesvraag over de startnota. Van maandag 19 december 2022 tot en met donderdag 16 februari 2023 organiseerden we een inspraakperiode (publieke raadpleging) over de startnota. Op het infomoment van donderdag 19 januari 2023 gaven we uitleg over het plan en het planningsproces. Kon je er niet bij zijn? En ben je benieuwd naar de uitleg? Bekijk de brochure, de uitleg van het infomoment van 19 januari 2023 of het verslag over dit infomoment.
  • Opmaak scopingnota: Goedkeuring deputatie op 14 september 2023. De reacties en de adviezen die we kregen tijdens de publieke raadpleging (december 2022 t.e.m. februari 2023) over de startnota zijn daarin verwerkt. Diende jij ook een reactie in? En ben je benieuwd of we met jouw input rekening hielden? In deze scopingnota vind je jouw reactie en alle andere reacties geanonimiseerd terug.
  • Ondertussen rondden we ook één van de vier studies af, namelijk het beeldkwaliteitsplan. Dat is een instrument dat helpt bij de concrete inrichting van het plangebied, zodat de nieuwe ontwikkelingen goed passen in de omgeving.
  • Het voorontwerp PRUP en ontwerp effectrapporten is afgewerkt. Dit voorjaar vindt het openbaar onderzoek met grootschalig participatiemoment plaats. Benieuwd naar alle volgende stappen en de timing? Bekijk de procesnota of de algemene uitleg over een PRUP procedure.

Timing

Het project loopt van september 2020 tot februari 2025. Wil je meer in detail weten hoe het planningsproces verloopt? Kijk dan de procesnota in. 

Budget

200 000 EUR

Partners

Dit planningsproces sluit aan bij een brownfieldconvenant. De Provincie Oost-Vlaanderen en de volgende partners zijn daarbij berokken:

  • Global Herpelgem NV
  • De Vlaamse Waterweg nv
  • Gemeente Kluisbergen
  • POM Oost-Vlaanderen
  • OVAM
  • Departement Omgeving
  • Agentschap Wegen en Verkeer

Gemeenten

Gemeente Kluisbergen

Stel een vraag