Geluid en trillingen
Gemeenten, politiediensten en andere openbare besturen kunnen bij het geluidslabo van het PCM terecht voor:
- Geluids- en trillingsmetingen, rapportering van de onderzoeksresultaten en deze toetsen aan de geldende geluidsnormen en richtwaarden voor geluids- en trillingsklachten.
- Advies voor muziekevenementen bij het opstellen van een geluidsnorm op maat, geluidsmetingen op en rond het terrein, al dan niet met online monitoring.
- Het meten van de nagalmtijd in ruimtes met te veel galm en deze toetsen aan referentienagalmtijden. Het PCM kan ook verbetervoorstellen uitwerken.
- Het meten van de lucht- en contactgeluidsisolatie tussen aanpalende lokalen en deze toetsen aan referentiewaarden.
- Het meten van de geluidsoverdracht van muziekinrichtingen naar de omgeving van de zaal en het bepalen van het maximaal toegestane geluidsniveau in de zaal om aan de geldende geluidsnormen te voldoen.
- De keuring van klasse 1- en klasse 2-meetapparatuur van handhavers bij gemeenten en politiediensten.
- Voor landelijke stiltegebieden bestaat een richtlijn van de Vlaamse overheid om deze stiltegebieden te laten erkennen. Het geluidslabo van het PCM voert geluidsmetingen uit om de criteria in deze richtlijn te toetsen om het stiltegebied vervolgens te laten erkennen. Voor stedelijke stiltegebieden of luwteplekken bestaat geen richtlijn van de Vlaamse overheid, maar het geluidslabo van het PCM voert ook geluidsmetingen uit om in de stad op zoek te gaan naar plaatsen die in aanmerking komen als luwteplek en om deze luwteplekken te karakteriseren.
Bekijk de technische details .