Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar, niet te verwarren met de Europese hoornaar, is een exotische wespensoort en vormt een bedreiging voor onze inheemse bijen.

De Aziatische hoornaar helemaal wegkrijgen in Oost-Vlaanderen, zal niet meer lukken. Door beheer wordt geprobeerd om lokaal de negatieve gevolgen te verminderen en beperken. Nesten aan gebouwen, laag tegen de grond, dichtbij bewoning,… zullen meer overlast geven en geven we prioriteit in de bestrijding. 

Beheer in Oost-Vlaanderen

In 2024 zet de Provincie samen met RATO vzw in op gecoördineerd beheer. De bestrijding is gratis voor melders als hun lokaal bestuur instapt in het plan.

>> Bekijk of jouw Oost-Vlaamse gemeente samenwerkt met RATO vzw

De nesten hangen vaak op moeilijk bereikbare plekken, waardoor er speciaal materiaal en expertise nodig is. Neem daarom nooit zelf bestrijdingsacties. De bestrijding gebeurt door opgeleide medewerkers vanaf begin juni tot half november 2024.

Het nest van de Aziatische hoornaar in een boom

Nest gespot? Meld het!

Tip: Zend een foto in waarop de wesp ook goed zichtbaar is. Verschillende soorten wespen bouwen eenzelfde type nest dit moment van het jaar. Een duidelijke foto van de wesp helpt om de soort te bepalen.

  • Stap 2: Een vrijwilliger van Vespa-Watch controleert je melding en kijkt of het om Aziatische hoornaar gaat.
  • Stap 3: Je ontvangt een bericht van Vespa-Watch over je melding
  • Stap 4: Ging je melding over Aziatische hoornaar? Doet je lokaal bestuur mee met het gecoördineerd plan met RATO vzw?
    • Ja: dan maken we een afspraak voor de bestrijding.
    •  Nee: dan verwijzen we je door naar een ander contactpunt dat je verder kan helpen.
  • Stap 5: we komen langs om het nest te bestrijden. In bepaalde gevallen is bestrijding niet altijd mogelijk omdat bijvoorbeeld het nest te hoog hangt.

In gevaarlijke, levensbedreigende situaties neem je best contact op met de brandweer (bel 112).

 

Gaat het toch om een 'gewoon' wespennest?

Aziatische hoornaar herkennen

De website Vespa-Watch of de app ObsIdentify helpen je om individuele Aziatische hoornaars te herkennen en onderscheiden van andere wespen.

Waarnemingen van individuele Aziatische hoornaars kan je doorgeven via Vespa-Watch. Zo help je mee om de populatie in kaart te brengen en nesten op te sporen.

Bedreiging voor inheemse bijen

De invasieve, exotische wesp jaagt in groep op honingbijen voor de ingang van kasten. Naast honingbijen vallen ze ook andere inheemse bestuivers aan. Doordat bijen belangrijke bestuivers zijn, vormen ze indirect dus ook een bedreiging voor de biodiversiteit.

De Europese hoornaar is een inheemse soort en vormt geen bedreiging.

Communicatietools voor gemeenten

Gebruik het voorbeeldbericht samen met de beelden, voor Facebook, LinkedIn, nieuwsbrief, website en infoblad.

Download de beelden om te gebruiken in je (gemeentelijke) communicatiekanalen: