Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar, niet te verwarren met de Europese hoornaar, is een exotische wespensoort en vormt een bedreiging voor onze inheemse bijen.

De Aziatische hoornaar helemaal wegkrijgen in Oost-Vlaanderen, zal niet meer lukken. Door beheer wordt geprobeerd om lokaal de negatieve gevolgen te verminderen en beperken. 

Bestrijding in Oost-Vlaanderen

In afwachting van een Vlaamse beheerregeling organiseert de Provincie in 2023 de bestrijding van de nesten van Aziatische hoornaar in samenwerking met RATO vzw. In Oost-Vlaanderen is de bestrijding van de nesten door RATO vzw gratis.

De nesten hangen vaak hoog in bomen, waardoor er speciaal materiaal en expertise nodig is. De bestrijding op het terrein zal door opgeleide medewerkers gebeuren vanaf half augustus tot half november.

Aan burgers wordt uitdrukkelijk gevraagd om zelf geen bestrijdingsactie te ondernemen en het aan professionelen over te laten.

Een nest gespot? Wat kan jij doen?

Door het nest te melden via Vespa-Watch, verlopen de vervolgstappen in Oost-Vlaanderen vanaf 17 augustus 2023 als volgt:

  • Stap 1: Meld het nest via de website van Vespa-WatchTip: Zend een foto in waarop het nest en/of de wesp goed zichtbaar is.
  • Stap 2: Een vrijwilliger van Vespa-Watch controleert je melding en kijkt of het om Aziatische hoornaar gaat.
  • Stap 3: Je ontvangt een bericht van Vespa-Watch over je melding.
  • Stap 4: Ging je melding over Aziatische hoornaar? Dan maakt een medewerker van RATO vzw een afspraak voor de bestrijding, vanaf 17 augustus 2023.
  • Stap 5: Medewerkers van RATO vzw komen langs om het nest te bestrijden.

In gevaarlijke, levensbedreigende situaties neem je best contact op met de brandweer.

Aziatische hoornaar herkennen

De website Vespa-Watch of de app ObsIdentify helpen je om individuele Aziatische hoornaars te herkennen en onderscheiden van andere wespen.

Waarnemingen van individuele Aziatische hoornaars kan je doorgeven via de website waarnemingen.be of via de app Obsidentify. Zo help je mee om de populatie in kaart te brengen en nesten op te sporen.

Bedreiging voor inheemse bijen

De invasieve, exotische wesp jaagt in groep op honingbijen voor de ingang van kasten. Naast honingbijen vallen ze ook andere inheemse bestuivers aan. Doordat bijen belangrijke bestuivers zijn, vormen ze indirect dus ook een bedreiging voor de biodiversiteit.

De Europese hoornaar is een inheemse soort en vormt geen bedreiging.

Andere wespenproblemen

  • Spot je een nest van Aziatische hoornaar voor 17 augustus 2023? Meld het nest ook via Vespa-Watch. Je ontvangt een lijst met professionele bestrijders die je zelf kan contacteren.
  • Of gaat het toch om een nest ‘gewone’ wespen? Zoek hulp via: