Schoolroutekaarten en fietspoolen

Schoolroutekaarten

Een schoolroutekaart:

  • geeft een overzicht van de veilige fietsroutes en tips over veilig fietsen
  • biedt juiste informatie over fietsuitrusting en verkeersreglement
  • moedigt iedereen aan om gezond te bewegen

Wil je als gemeente of school meer informatie over een schoolroutekaart voor jouw gemeente? Bel +32 9 267 09 of  mail naar mobiliteit@oost-vlaanderen.be.

Handleiding voor gebruik in de klas

De papieren en digitale schoolroutekaart kan je ook gebruiken in de klas. Er is een handleiding met lesfiches en oefenbladen, op maat van de 3e graad lager en de 1e graad secundair onderwijs. 

Beschikbare schoolroutekaarten

Er zijn al schoolroutekaarten voor deze Oost-Vlaamse gemeenten:

Aalter-Knesselare, Berlare, Beveren- Kruibeke- Temse, BuggenhoutDeinze, DendermondeDestelbergen, Eeklo-Kaprijke-Sint-Laureins, Gavere, Geraardsbergen, Gent-NoordHamme, Herzele, LebbekeLochristi, Lokeren-Waasland, Lovendegem, Maarkedal, Melle, Merelbeke, Nazareth, Nevele, Ninove, Oosterzele, Oudenaarde, Sint-Niklaas- Waasmunster- Stekene- Sint-Gillis-Waas, Sint-Martens-Latem, WachtebekeWetteren, Wichelen, Wortegem-PetegemZingem, Zulte.

Liever op papier? Je kan ook papieren versies van de kaarten bestellen bij je gemeente of bij ons. 

De opmaak van de kaarten gebeurt altijd in samenwerking met het gemeentebestuur, de lokale scholen, de politie en organisaties zoals de Fietsersbond, Abeona/IMOB en Mobiel 21 vzw zorgen voor de ondersteuning.

Fietspoolen

Elke school of gemeente die wil starten met een fietspoolproject, kan rekenen op steun van het provinciebestuur en Mobiel 21. 

  • Het provinciebestuur geeft een volledige fietspooluitrusting aan kinderen en begeleiders die starten met een fietspoolproject. Voor kinderen bestaat de fietspoolset uit een fietshelm, een fluorescerend hesje, een reflecterende armband en een schooltasriem met ledverlichting. Begeleiders krijgen een fietshelm, hesje en armband.
  • Mobiel 21 vzw geeft informatieavonden om de opstart van fietspoolen te begeleiden.

Interesse? Bel +32 9 267 09 of  mail naar mobiliteit@oost-vlaanderen.be.

Stel een vraag