Groepsaankoop groene stroom en gas
De groepsaankoop 100% Belgische groene stroom van 2024 is helaas afgelopen. Wil je op de hoogte gehouden worden over toekomstige edities van de groespaankoop? Registreer je gegevens dan via onderstaande knop.
Hoe werkt de groepsaankoop groene stroom en aardgas?
1. Inschrijven
Je kan je tot en met 24 juni vrijblijvend en gratis inschrijven voor de groepsaankoop.
Neem je jaarlijkse afrekening of slotfactuur bij de hand, daar vind je alle gegevens gemakkelijk terug. Inschrijven is volledig vrijblijvend, je bent dus niet verplicht om op het aanbod in te gaan.
2. De veiling
Op 8 mei organiseerden we een veiling waarbij energieleveranciers hun beste bod uitbrengen voor een éénjarig variabel contract 100% Belgische groene stroom en/of gas.
- De winnende leverancier voor particulieren is Total Energies, gezinnen besparen gemiddeld 33% op de huidige marktprijs.
- De winnende leverancier voor KMO's is Mega, bedrijven zijn gemiddeld 21% beter af dan de huidige marktprijs.
3. Je persoonlijk voorstel
Op vrijdag 24 mei 2024 krijg je een persoonlijk voorstel waarop je kan zien hoeveel jij kan besparen op jouw energiefactuur.
4. Beslissen
Je krijgt een maand de tijd (tot 24 juni) om je persoonlijk aanbod te accepteren. Geef via de website aan of je al dan niet besluit om op het voorstel in te gaan.
5. Start van je contract
Aanvaard je het aanbod? Dan zorgen wij voor een vlotte overstap.
Jij hoeft hier zelf helemaal niets voor te doen.
Waarom meedoen aan de groepsaankoop?
- Je krijgt een van de voordeligste contracten die je kan vinden op de markt.
Door geïnteresseerden samen te brengen doen leveranciers een extra inspanning op de veiling. Hoe meer geïnteresseerden we kunnen samenbrengen, hoe interessanter het is voor hen om een voordelig aanbod te doen. - Je begint vanaf de eerste dag van je nieuwe energiecontract te besparen.
De voordelige eenheidsprijzen van het groepsaankoopcontract worden vanaf de eerste dag aangerekend. Er wordt niet gewerkt met eenmalige kortingen die je kan verliezen of die je slechts gedeeltelijk aangerekend kan krijgen.
- De stroom is 100% groen én Belgisch.
We garanderen je dat de stroom 100% groen is volgend de normen van de VREG, én dat ze opgewekt is in België. Zo draag jij je steentje bij aan het klimaat. - Je voorschot zal nooit eenzijdig verhoogd worden, tenzij na je jaarlijkse afrekening.
De leverancier mag voorstellen om het voorschotbedrag te verhogen, maar jij bepaalt zelf of je de wijziging wil aanvaarden of je huidige voorschotbedrag wenst te behouden. - Ook als je al klant bent bij de winnende leverancier kan je gebruik maken van het aanbod. Ook als je al een contract hebt bij de winnende leverancier kan je contract kosteloos aangepast worden zodat je van het aanbod van de groepsaankoop kan genieten.
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen een vast en een variabel contract?
Via de groepsaankoop kan je intekenen op een éénjarig variabel contract.
- Een vast energiecontract houdt in dat de prijs die je betaalt per kWh op voorhand vastligt, en die niet verandert door schommelingen in de markt.
- Bij een variabel energiecontract daalt of stijgt de prijs per Kwh mee met de prijzen op de energiemarkt.
De vaste vergoeding voor je abonnement is bij de groepsaankoop sowieso zeer laag.
Welke stappen moet ik ondernemen als mijn contract via de vorige groepsaankoop eindigt?
Je contract wordt automatisch vernieuwd bij jouw huidige energieleverancier. Je kan uiteraard ook opnieuw gaan voor een voordelig energiecontract en je opnieuw inschrijven voor de groepsaankoop.
Heb je beperkte internettoegang, of wens je meer persoonlijke begeleiding?
Geen nood! Binnenkort kan je bij ons loket in het nieuwe provinciehuis, de Leopoldskazerne, of bij een loket in jouw gemeente terecht met al je vragen. Je kan ook steeds bellen naar het gratis nummer 0800 580 80.
Ik heb vragen over mijn verbruik, type contract of afrekening.
Je kan nog tot en met 5 juni terecht bij ons loket in het nieuwe provinciehuis of een loket in jouw gemeente. Je kan ook steeds bellen naar het gratis nummer 0800 580 80 of het contactformulier invullen.
Ik heb interesse om deel te nemen aan de groepsaankoop als ondernemer.
Dat kan! Ook KMO's kunnen meedoen aan de groepsaankoop. Lees meer over de groepsaankoop voor kmo's of schrijf je meteen in.
Ik heb moeite bij het betalen van de energiefactuur.
Je kan hulp vragen bij het OCMW van je gemeente.
Wat is het capaciteitstarief?
Vanaf 2023 hangen de nettarieven op je energiefactuur niet alleen af van de hoeveelheid elektriciteit dit je verbruikt maar ook van de hoeveelheid elektriciteit die je tegelijk verbruikt. Bv. het opladen van je elektrische wagen én wassen én bakken op het zelfde moment zorgt ervoor dat je hoge verbruikspieken hebt.
Het nieuwe capaciteitstarief moedigt mensen aan om hun verbruik te spreiden zodat het elektriciteitsnet niet overbelast geraakt. Voor mensen met het sociaaltarief is er geen capaciteitstarief van toepassing. Meer info over het capaciteitstarief.
Nog vragen?
Laat ons iets weten via het contactformulier.