Natuur-inbouw: natuurinclusief bouwen
Met het project Natuur-inbouw willen de partners onderzoek doen naar maatregelen om natuurinclusief te bouwen. Omdat de biodiversiteit in bebouwd gebied de laatste jaren steeds achteruit gaat, willen we mogelijkheden creëren om soorten (zoals vogels, vleermuizen en insecten) die afhankelijk zijn van onze gebouwen te blijven verwelkomen, zonder in te boeten aan de duurzaamheid van gebouwen.
Denk bijvoorbeeld aan neststenen voor vogels, verblijfplaatsen voor vleermuizen en groendaken en -gevels voor bijen en andere insectjes.
Daarnaast zullen er ook bijscholingen gegeven worden aan aannemers, architecten, projectontwikkelaars, beleidsmedewerkers en renovatieadviseurs.
Actueel
Momenteel is Provincie Oost-Vlaanderen bezig met het uitvoeren van de natuurinclusieve werken in de demosites. Voor de laatste updates kan je terecht op de webpagina van de demosites.
In onze provincie kan je trouwens al enkele natuurinclusieve locaties bezoeken om inspiratie te sprokkelen: meer info vind je bij het Faunahuis in Brakel en de Natuurboerderij Bos t’Ename.
Wil je alvast zelf aan de slag? Ontdek wat je zelf kan doen via de checklist groen bouwen.
Timing
Het project loopt van 1 september 2023 tot en met 31 augustus 2026.
Partners
Provincie Oost-Vlaanderen maakt samen met 20 andere Vlaamse en Nederlandse partners deel uit van het project Natuur-inbouw.
Het is een Europees gefinancierd project vanuit het fonds voor ruimtelijke ontwikkeling Interreg Vlaanderen-Nederland.
De andere verantwoordelijke partners zijn:
- Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid is de projectverantwoordelijke en staat in voor de coördinatie van het project.
- Vogelbescherming Nederland stuurt de communicatie
- Natuurpunt Studie staat in voor inventarisatie
- Technische Universiteit Eindhoven voor innovatie
- Inverde voor opleidingen
- Provincie Vlaams-Brabant voor participatie
- Adviesbureau Blenders neemt de coördinatie van de demosites voor zijn rekening.