Natuur-inbouw: natuurinclusief bouwen

Logobanner interrig vlaanderen nederland gefinancierd door de europese unie natuurinbouw

Met het project Natuur-inbouw willen de partners onderzoek doen naar maatregelen om natuurinclusief te bouwen. Omdat de biodiversiteit  in bebouwd gebied de laatste jaren steeds achteruit gaat, willen we mogelijkheden creëren om soorten (zoals vogels, vleermuizen en insecten) die afhankelijk zijn van onze gebouwen te blijven verwelkomen, zonder in te boeten aan de duurzaamheid van gebouwen.

Denk bijvoorbeeld aan neststenen voor vogels, verblijfplaatsen voor vleermuizen en groendaken en -gevels voor bijen en andere insectjes.

Daarnaast zullen er ook bijscholingen gegeven worden aan aannemers, architecten, projectontwikkelaars, beleidsmedewerkers en renovatieadviseurs.

>> Lees meer over het project

Actueel

Momenteel is Provincie Oost-Vlaanderen bezig met het uitvoeren van de natuurinclusieve werken in de demosites. Voor de laatste updates kan je terecht op de webpagina van de demosites.

In onze provincie kan je trouwens al enkele natuurinclusieve locaties bezoeken om inspiratie te sprokkelen: meer info vind je bij het Faunahuis in Brakel en de Natuurboerderij Bos t’Ename

Wil je alvast zelf aan de slag? Ontdek wat je zelf kan doen via de checklist groen bouwen.

Timing

Het project loopt van 1 september 2023 tot en met 31 augustus 2026.

Partners

Provincie Oost-Vlaanderen maakt samen met 20 andere Vlaamse en Nederlandse partners deel uit van het project Natuur-inbouw.

Het is een Europees gefinancierd project vanuit het fonds voor ruimtelijke ontwikkeling Interreg Vlaanderen-Nederland.

De andere verantwoordelijke partners zijn:

Stel een vraag

dienst Klimaat, Milieu & Natuur

+32 9 267 78 07