Voedselstrategie Waasland

Een regionale voedselstrategie verwijst naar een plan of aanpak op bovenlokaal niveau om de productie, distributie en consumptie van voedsel te sturen, met aandacht voor duurzaamheid, gemeenschapsbetrokkenheid en het ondersteunen van lokale producenten.

Met de strategie wil de Provincie een veerkrachtig, duurzaam en gezond voedselsysteem in het Waasland bevorderen, waarbij lokale gemeenschappen actief betrokken zijn.

Hiervoor wil de Provincie:

  • samenwerking tussen stakeholders bevorderen,
  • toegang tot gezond voedsel verzekeren,
  • lokale voedselinitiatieven ontplooien en voedselgeletterdheid verbeteren,
  • duurzame praktijken implementeren en milieubewustzijn verhogen,
  • marktontwikkeling en distributie stroomlijnen,
  • voedselverspilling verhinderen.

Actueel

De regionale voedselstrategie in het Waasland wordt op gang getrokken op het netwerkmoment Oogst-Vlaanderen feest op vrijdag 29 november 2024 in Sint-Niklaas.

Timing

Het project loopt van 1 juli 2024 tot 30 juni 2026.

Budget

120 000 EUR

Partners

  • intergemeentelijk samenwerkingsverband Interwaas
  • overheden
  • ondernemingen
  • onderwijs
  • onderzoeksinstellingen
  • organisaties
  • consumenten

Gemeenten

De steden en gemeenten van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Interwaas:

  • Temse
  • Sint-Niklaas
  • Stekene
  • Sint-Gillis-Waas
  • Waasmunster
  • Lokeren-Moerbeke
  • Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht