Archeologienota

Als je voor een bouwproject een omgevingsvergunning of een verkavelingsvergunning nodig hebt, ben je in bepaalde gevallen verplicht om een archeologienota toe te voegen aan je vergunningsaanvraag. 

Welke projecten?

Projecten in agrarisch gebied met een oppervlakte van meer dan 5000 m² waarbij in de grond gegraven wordt voor bijvoorbeeld funderingen, putten, wegenis, erfverharding of nivelleren, zijn meestal verplicht zijn om een archeologienota voor te leggen. Via de beslissingsboom kan je nagaan of een archeologienota in jouw geval verplicht is.

Meer weten? Archeologieregelgeving voor bouwheren.

Traject

De archeologienota is het resultaat van een archeologisch vooronderzoek, waarvoor je een erkende archeoloog moet aanstellen. Het archeologisch vooronderzoek bepaalt of er op het terrein al dan niet archeologisch erfgoed aanwezig is en stelt maatregelen voor om met het aanwezige erfgoed om te gaan.

In sommige gevallen zal geen verdere actie nodig zijn bijvoorbeeld omdat er geen archeologisch erfgoed aanwezig is of omdat de werken het aanwezige bodemarchief niet zullen schaden. In andere gevallen is behoud van de archeologische site mogelijk, bijvoorbeeld door aangepaste bouwplannen of uitvoeringswijze. Wanneer dat echter niet kan, zal een opgraving moeten volgen. De archeologienota bevat dan ook de uitvoeringswijze van die opgraving en een inschatting van de benodigde tijd en kosten.

De goedkeuring van archeologienota en de omgevingsvergunning kunnen parallel lopen.

Je kan pas de omgevingsvergunning ontvangen nadat de Vlaamse administratie de archeologienota bekrachtigd heeft en nadat die bekrachtigde nota is toegevoegd aan het bouwdossier.

Wie betaalt?

De bouwheer draagt in principe de kosten voor het archeologisch onderzoek: je betaalt de erkende archeoloog voor het geleverde werk. Occasionele bouwers die deze kosten niet kunnen doorrekenen, kunnen een premie voor buitensporige opgravingskosten aanvragen. Dit geldt voor natuurlijke personen, kleine ondernemingen en kleine verenigingen.

Meer info vind je terug op de website van het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid.

Stel een vraag

dienst Landbouw & Platteland

+32 9 267 86 79