Serre zoekt teler - teler zoekt serre

Ben je van plan je tuinbouwactiviteiten te stoppen? Ga zeker eens na of je serres geen waarde hebben voor andere telers.

Stadsgerichte tuinbouw

Een aantal grondgebonden tuinbouwbedrijven of nieuwe telers zijn op zoek naar serres om ook tijdens de winter groenten te kunnen leveren en in het voor– en najaar. In dit geval moet je wel bereid zijn je serre te verkopen of ze voor een langere periode te verhuren. De folie op de bodem moet weg, die dan terug verrijkt wordt met organisch materiaal en bacterieel leven. Dat vergt wel wat tijd en energie.

Lokale productie van groenten zit in de lift. Steden zoals Gent zijn vragende partij voor meer stadsgerichte landbouw en door je serre ter beschikking te stellen van deze bedrijven werk je mee aan de verduurzaming van de Vlaamse voedselvoorziening.

Vraag en aanbod zijn moeilijk af te stemmen. Er bestaat geen gespecialiseerd platform voor. De Provincie heeft een databank met een aantal aanbieders en vragers die ze tracht bij elkaar te brengen. Heb je een serre die je graag ter beschikking wil stellen, neem zeker contact op.

Soms hebben de proefcentra of Landwijzer weet van telers die op zoek zijn naar een serre. Ook hen kan je contacteren.

Winterserres

Je kan natuurlijk ook gaan voor de meer traditionele markt van de kort lopende huurcontracten met andere siertelers die serres zoeken om azalea’s of andere vorstgevoelige planten tijdelijk in onder te brengen tijdens de winter. Dit verloopt vaak vlot via informele contacten tussen telers of via een advertentie in tijdschriften zoals het ledenblad van AVBS.

Stel een vraag

dienst Landbouw & Platteland

+32 9 267 86 79