Specialisatie en korte keten

Specialisatie

  • Een mogelijk alternatief voor groei is je bedrijf verder specialiseren in een bepaalde nicheteelt met voldoende meerwaarde.
    • Bijvoorbeeld: De teelt van Hedera in speciale vormen voor verkoop en verhuur. Het is een relatief goedkope teelt met weinig stookkosten en met een specifieke goed afgelijnde en gekende nichemarkt.
  • Een ander alternatief is de teelt van een kwaliteitsproduct waarvoor je zelf de verkoop en distributie organiseert.
    • Bijvoorbeeld: Bedrijven die snijbloemen kweken en zelf hun afzet organiseren via markten, thuisverkoop en de verkoop van bloemstukken voor evenementen en bedrijven. 

Stadsgerichte tuinbouw

Ligt je serre in de buurt van de stad? Dan kan je kleinschalig groenten telen voor directe verkoop via boerenmarkten, groenteabonnementen, voedselpakketten, voedselteams, e-commerce, coöperatieve afzet, …

Steden zoals Gent zijn vragende partij voor lokaal geteelde groenten voor hun inwoners en ondersteunen zo’n initiatieven. Teelt in serres is veel beter te regelen en zekerder dan buitenteelt. De opbrengst en kwaliteit van de producten is ook hoger, wat de hogere kost moet compenseren.

Zelfpluktuinen

Als teler kweek je groenten voor een groep klanten. Via een jaarabonnement nemen de klanten een bepaalde hoeveelheid groenten en fruit op die ze al dan niet zelf komen plukken.

Dit is ideaal voor bedrijven op korte afstand van verstedelijkt gebied.

Volkstuintjes onder glas

Dit is ideaal als je serre in of vlak bij een dichtbebouwde omgeving met weinig groen ligt.

Zo bestudeert een voormalig tuinbouwbedrijf in de Bloemenregio de mogelijkheid om zijn 3000 m² serres te verhuren als volkstuin. Bijzonder aan dit bedrijf is dat enkele waterbekkens in de serre direct gebruikt kunnen worden voor kleinschalige teelt van vissen (aquaponics).

Stel een vraag

dienst Landbouw & Platteland

+32 9 267 86 79