Selectietechnieken

Vaardigheidsproef

Voor elke vacature is er een passende proef. In de vacature lees je welke proef of combinatie van vaardigheidsproeven je krijgt. 

  • In de schriftelijke proef of praktische proef peilen we naar de kennis die je nodig hebt voor de job en algemene competenties uit de functiebeschrijving. Bij een schriftelijke proef krijg je een combinatie van meerkeuzevragen, open vragen, casusvragen, psychometrische testen en/of een uitvoerende opdracht. Denk maar aan het opstellen van een efficiënte planning, een tekenopdracht van een fietssnelweg, het opstellen van een communicatieplan of parate kennis. Enkele voorbeelden van een praktische proef zijn het opzetten van een geluidsinstallatie, het uitvoeren van een snoeiopdracht of een zwemproef (redder), het poetsen van een toilet ...
  • De psychometrische testen zijn een onderdeel van een schriftelijke proef. Ze worden afgenomen binnen onze eigen, beveiligde testomgeving. Afhankelijk van de functie waarvoor je solliciteert, kiezen we een passende test. Dat varieert van een postbakoefening, het testen van je algemeen redeneervermogen of je kennis van Outlook tot het nagaan van je leermogelijkheden. Wil je je graag voorbereiden? Dat kan via de website van Cebir.
  • Bij een thuisopdracht of casusopdracht krijg je een of meerdere probleemsituaties voorgeschoteld en moet je die binnen een bepaalde tijd oplossen. In het competentiegericht interview werken we verder op jouw inhoudelijke antwoorden en keuzes.
  • Bij een presentatieoefening zet je data of een casus om in een presentatie. De presentatie volgt meteen na je voorbereidingsmoment of op een later tijdstip. Tijdens de presentatie geef je toelichting; achteraf stelt de jury vragen.

Assessment voor leidinggevenden

Voor alle leidinggevende vacatures organiseren we een assessment. Een onafhankelijk assessmentkantoor neemt dit assessment af. Bedoeling is om in een simulatiecontext te testen of je als kandidaat voldoet aan de resultaatgebieden en gedragscompetenties van de functie (opgenomen in de functiebeschrijving). Enkel als blijkt uit het assessment dat je geschikt bent voor de job, ga je door naar het competentiegericht interview. Er worden geen punten toegekend.

Je kan je voorbereiden op een assessment op de website van de VDAB.

Competentiegericht interview

Het competentiegericht interview is de laatste stap van de selectieprocedure. De voorzitter en twee deskundigen (een intern en extern jurylid) nemen het interview af. Je krijg de kans om jezelf en jouw eerdere werkervaringen toe te lichten, jouw motivatie voor de functie uit de doeken te doen en te antwoorden op vragen.

Bekijk de competenties in de functiebeschrijving en zorg voor een pasklaar antwoord op deze vragen:

  • Wat zijn jouw sterktes?
  • Hoe heb je je voorbereid op dit gesprek?
  • Waarom ben je op zoek naar een nieuwe job?

Stel een vraag