Rookvrije domeinen

Op naar een rookvrije generatie

Vanaf 2024 zijn de Oost-Vlaamse recreatiedomeinen rookvrij

Vanaf 1 januari 2024 zijn de recreatiedomeinen in Oost-Vlaanderen rookvrij. Het gaat om een uitbreiding van de bestaande reglementering die nu al in sommige domeinen van toepassing is. Zo is roken en vuur maken verboden in de natuur- en bosgebieden.

Door het hele domein rookvrij te maken, is het nu voor iedereen duidelijk: hier mag je enkel roken en vapen in de daarvoor voorziene rookzones. De Provincie wil hiermee focussen op de toekomst en bijdragen aan een rookvrije generatie.

Waarom doen we dit?

Kinderen het goede voorbeeld geven

  • De recreatiedomeinen vervullen een sterke voorbeeldrol. Hier komen veel kinderen en jongeren. Geef hen het goede voorbeeld door er niet te roken.
  • Zien roken, doet roken. Kinderen kopiëren gedrag, ook rookgedrag. Door de domeinen rookvrij te maken, vinden kinderen roken minder normaal en aantrekkelijk. Hiermee staan we achter de beweging Generatie Rookvrij, die rookvrij opgroeien vanzelfsprekend wil maken. 

Een gezond en rookvrij domein

  • Iedereen moet op een gezonde manier kunnen genieten van onze domeinen. Een rookvrij domein laat mensen inzien dat spelen en genieten van de natuur niet samengaan met roken, zeker niet in de buurt van kinderen.
  • Een rookvrij domein roept rokers op om stil te staan bij hun rookverslaving en stimuleert hen om te stoppen. Daarnaast zijn rookvrije omgevingen ook een duwtje in de rug voor wie probeert te stoppen
  • En er zijn nog voordelen. Niet meer roken betekent minder peuken. Hierdoor is het domein netter en veiliger. Achtergelaten peuken kunnen door kinderen opgepakt worden, zijn schadelijk voor het milieu en brengen brandgevaar met zich mee. 

Rookzones

De nieuwe afspraken zijn niet bedoeld tegen rokers, maar om kinderen het goede voorbeeld te geven. Iedereen is welkom op onze domeinen. Wie toch wil roken, kan dit in één van de rookzones. Dit geldt ook voor de e-sigaret, apparaten die tabak verhitten en alle andere soorten tabaksproducten.

De afgebakende rookzones worden begin 2024 geïnstalleerd en aangeduid met pictogrammen.

Stoppen met roken?

Klaar om jouw laatste sigaret op te steken? Ga zeker eens kijken op tabakstop.be. Hier vind je alle informatie over de beste manieren om te stoppen met roken. 

Haal een frisse neus in deze rookvrije domeinen