Archeologiedagen

Kom naar de zesde editie van de Archeologiedagen van vrijdag 26 tot en met zondag 28 mei 2023! Drie dagen leuke en gratis activiteiten rond archeologie voor jong en oud!

Archeocentrum Velzeke

  • Centraal dit weekend staan de voorlopige resultaten van de zoektocht naar de Hawker Hurricane die in mei 1940 boven Ressegem (Herzele) werd neergeschoten. 
  • Met stand van Bom-Be BV, gespecialiseerd in het opsporen van oorlogsmunitie.
  • Op vrijdag, zaterdag en zondag gratis rondleidingen in de tijdelijke tentoonstelling 'Over vliegen, vallen, ... en opgraven. Luchtvaartarcheologie in Vlaanderen'
  • Op zaterdag en zondag gratis rondleidingen in de vaste tentoonstelling over het prehistorische en Gallo-Romeinse verleden van onze streek, het kledijproject en militaria.
  • Op zondag ook nog rondleidingen in het depot en een Lego (TM)-workshop.
  • Uitzonderlijk gratis toegang tot Archeocentrum Velzeke op de vrijdag, zaterdag en zondag van Archeologiedagen.

Erfgoedsite Ename

Uitzonderlijk gratis toegang tot de Erfgoedsite Ename op de vrijdag, zaterdag en zondag van Archeologiedagen.

Scheepswerven Baasrode

Scheepswerven Baasrode is uitzonderlijk gratis open en werkt rond het thema ‘Houtheid' met lezingen en demonstraties van het bouwen van schepen in hout.

Met steun van Provincie Oost-Vlaanderen

  • Archeologiemarkt: aan de Sint-Pietersabdij in Gent is er een heel grote archeologische markt met voor elk wat wils: van lezingen over Judith, gravin van Vlaanderen, tot heuse archeo-aerobics. Kom eens goeiedag zeggen aan onze collega's van Geopark Schelde Delta i.o., je ontdekt er met de 'Augmented Reality Sandbox' het verschil tussen zand, leem en klei en wordt zo spelenderwijs een meester in de geologie van het Scheldegebied. Ontdek er ook in primeur de rondreizende tentoonstelling over mottekastelen die er aankomt in provincies West- en Oost-Vlaanderen.
  • Nerdlandfestival: De Archeologiedagen geven acht op het Nerdlandfestival in provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtbeke! Je ontmoet er een Romeinse ingenieur die je toont welk knap staaltje techniek er achter een levensgevaarlijke 'scorpio' (een kleine ballista) zit.
  • Voorstelling van de vondsten van opgravingen in Lemberge met een kijkkast en tentoonstellingsmodule van de Provincie, een augmented reality 3D-scan van het kwetsbaarste object, lezing en wandeling. 
  • Science lab voor tieners bij Erfpunt in Sint-Niklaas 

Meer activiteiten of informatie

Stel een vraag

directie Erfgoed & Erfgoedsites

+32 9 267 72 00