Florient
Charles Van Hoorebeke droogde en plakte 200 jaar geleden alle plantensoorten die hij in het wild vond in Oost-Vlaanderen in een boek. Hij verzamelde 1.505 soorten met prachtige namen zoals rapunzel, adonis, genadekruid en rozenkransje.
Deze unieke collectie wordt nog steeds bewaard in de Plantentuin van UGent en brengen we vandaag tot bij jou op verschillende manieren met het project 'Florient. Twee eeuwen Oost-Vlaamse flora'.
Wandeling in de Plantentuin
Enkele lokaal verdwenen of bedreigde plantensoorten zijn opnieuw ingezaaid in de Plantentuin van de Universiteit Gent en terug van weggeweest. Kom deze aloude bloemen en kruiden, levend erfgoed, gratis ontdekken op je wandeling in de Plantentuin! Er staat informatie bij de planten.
Als je enkel buiten wil wandelen, is de toegang tot de Plantentuin vrij. Wil je daarna ook nog graag de binnenruimtes bezoeken, moet je reserveren:
Databank
In de databank vind je alle plantensoorten uit het herbarium met hun vindplaats, oude naam en extra uitleg over hoe ze medicinaal, culinair, economisch ... gebruikt werden. Je vindt er heel wat inspiratie voor je beheerplan, natuurinrichting of heraanleg als je kiest voor streekeigen beplanting en zo je steentje bijdraagt tot de SDG's, biodiversiteit en klimaat.
Boek Groen van toen
In het voorjaar 2022 verscheen er een publicatie over het herbarium van Van Hoorebeke en het verdwijnen van planten in de natuur. Een prima cadeau-ideetje voor jezelf of voor een andere plantenliefhebber. Het boek 'Groen van toen' kost 25,99 EUR en is te koop in de boekhandel.
Wetenschapscommunicatie
Dit project is een samenwerking tussen Provincie Oost-Vlaanderen en UGent en kreeg in 2022 een jaarprijs wetenschapscommunicatie, omwille van de mooie wisselwerking tussen biologie en geschiedenis, de duurzame impact, de sterke combinatie van verschillende kanalen voor verschillende doelgroepen, en het grote en diverse publieksbereik.
Tentoonstelling
De tentoonstelling Florient is afgelopen. (Her)bekijk de inhoud van deze expo.