Erfgoedsite Middelburg

vrouw kijkt naar infobord erfgoedsite Middelburg

Bezoek de nieuwe provinciale erfgoedsite in Middelburg (Maldegem)!

Je ziet een impressie van wat enkele centimeters lager veilig onder je voeten zit: de funderingen van het kasteel van Pieter Bladelin, een belangrijk financieel ambtenaar van de hertogen van Bourgondië.

Het grondplan van de torens, wanden en toegangspoort is gemarkeerd in volumes van cortenstaal. Er is ook open ruimte beschikbaar.

Een nieuwe ontmoetingsplek voor de buurt en een nieuwe trekpleister voor bezoekers, een nieuwe troef voor Middelburg en een nieuwe erfgoedsite voor de Provincie. 

reconstructie kasteel Middelburg
erfgoedsite middelburg
luchtfoto erfgoedsite middelburg

Praktisch

 • Open van zonsopgang tot zonsondergang
 • Gratis toegang
 • De erfgoedsite is momenteel moeilijk toegankelijk voor rolstoelen en buggy’s door de staat van de ondergrond in gras
 • Adres: Kasteelstraat 10, 9992 Middelburg (Maldegem)

Archeologische vondst en beschermd monument

In de jaren 1990 waren er plannen om deze gronden te verkavelen. Tijdens bouwwerken stootte één van de nieuwe eigenaars op enkele vondsten. UGent deed een noodopgraving.  Daarna kocht Provincie Oost-Vlaanderen de gronden aan om verder archeologisch onderzoek uit te voeren. Ze vonden luxueus tafelwaar, vloertegels, ... en uit een latere periode kogels en wapens. 

In 2005 werden de restanten van het kasteel en de stad beschermd als archeologisch monument. Hierdoor blijven ze veilig bewaard in de ondergrond. Middelburg is immers één van de weinige gestichte steden in Vlaanderen, en transformeerde van elitair en bloeiend centrum over en militair bolwerk tot een landelijk dorp. In het landschap en de bodem zijn er overvloedige materiële getuigen van een rijk laatmiddeleeuws en vroegmodern verleden goed bewaard gebleven. 

archeologische vondst: bord met blauwe tekening van man

Pieter Bladelin?

Bruggeling Pieter Bladelin was een heel belangrijke financiële ambtenaar en diplomaat van de hertogen van Bourgondië. In 1440 kocht hij gronden om een zomerresidentie te bouwen. Er kwam ook een kerk, stadhuis, hospitaal, huizen, ... langs een strak stratenpatroon. Het begin van het huidige Middelburg. Zelfs hertog Karel de Stoute, zijn gemalin Margaretha van York en zijn dochter Maria Van Bourgondië kwamen er in hoogsteigen persoon een kijkje nemen. 

Meer weten? Lees de uitgebreide biografie van Pieter Bladelin.

Schilderij met Pieter Bladelin

Tips in de buurt

 • Een dagje Maldegem? Overnachten in de buurt? Raadpleeg Toerisme Maldegem voor tips.
 • Een wandeling doen?
 • Liever verder fietsen?
  • Fiets op eigen houtje in het spoor van de Bourgondiërs in het Meetjesland (ca. 60 km).
  • Fiets met een gids van Retro Biketours en combineer een bezoek aan de zomerresidentie van Bladelin in Middelburg met zijn stadspaleis Hof Bladelin in Brugge (ca. 40 km heen en terug).
 • Een frisse neus halen in het groen? Bezoek meer provinciale plekken in het Meetjesland:
  • De Boerekreek (in Sint-Jan-in-Eremo, 14 km): Een oase van groen in het Meetjesland. Ideaal voor een mooie wandeling of ontspannende fietstocht door het domein.
  • Huysmanhoeve (in Eeklo, 17 km): Geniet van een verfrissende dorstlesser in de streekbar vol lekkere en lokale streekproducten.
  • Het Leen (in Eeklo, 20 km):  Maak een ontspannende wandeling in de schaduw van het bos. Rond je tripje af met iets lekkers in de cafetaria.
 • Op zoek naar meer erfgoed? Breng een bezoekje aan de andere provinciale erfgoedsites:

Stel een vraag

directie Erfgoed & Erfgoedsites

+32 9 267 72 00