Lager onderwijs

Video's

Kan je geen klasbezoek brengen? Via enkele video's kan je je leerlingen toch laten kennismaken met:

Verteltheater: kaMOShibai

Vertel op een unieke manier verhalen en kies voor het verteltheater. Je kan kiezen uit 7 verhalen (mobiliteit, energie, water, afval, Hans De Koekoek, Haas zoekt zijn vrienden, natuur).

 • Gratis te ontlenen (max. 3 weken)

>> Reserveer het verteltheater

kamoshibai verteltheater

MOS energiekoffers

Verken het thema energie samen met leerlingen van basis- en secundair onderwijs. Alleen MOS-scholen kunnen de koffer gebruiken.

mos energiekoffers

Het Mister Jekkes afvalspel

Met het Mister Jekkes afvalspel leer je kinderen omgaan met de afvalproblematiek. Kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen op een speelse manier meer leren over afval.

>> Reserveer het Mister Jekkes afvalspel

mister jekkes afvalspel

Klimaatgezelschapsspel: wat doe jij met het regenwoud?

Een strijd om grond in het regenwoud. Spelers met tegengestelde belangen proberen zoveel mogelijk regenwoud in hun bezit te krijgen. Afhankelijk van je rol als plantagehouder, houtzager, milieubeschermer of inlandse bewoner, moet je strategie anders zijn.

Een gezelschapsspel om gewoon te spelen of als onderdeel van je klimaateducatie of educatie voor duurzame ontwikkeling. Denken spelers eraan dat het regenwoud belangrijk is voor het klimaat en dat elke wereldbewoner er baat bij heeft?

 • 7,50 EUR, te koop in De Kaaihoeve
klimaatgezelschapsspel

Natuurgezelschapsspel: Scheldeganzen in actie

Kruip in de huid van een gans en maak kennis met de natuur in de eigen tuin en met de moeilijkheden die een gans kan ontmoeten tijdens zijn trektocht langs de Schelde. Via doe-opdrachten bereiken de kinderen het einddoel.

 • 7,50 EUR, te koop in De Kaaihoeve
natuurgezelschapsspel scheldeganzen in actie

Knutselen voor je natuuronderwijs

Je hoeft niet altijd duur materiaal te kopen om in de natuur op ontdekking te gaan. Knutsel samen met je klas een regenmeter, insectenval of verrekijker. En trek eropuit.

>> Download de handleiding Knutselen voor je natuuronderwijs

tekening van een geknutselde neerslagmeter

Minidierensafari

Ga samen met je leerlingen aan de slag en ontdek de dieren in de natuur. Laat de kinderen zoeken naar Kleverige Jo, Slanke Dominique of Klauterende Pascal en leer ze alles over kruipende, ongewervelde dieren.

>> Download de minidierensafari 

minidierensafari spin

Handleiding: Met Willy en familie het  bos in

Willy het konijn woont aan de rand van het bos met zijn vrouw en kinderen. Elk familielid heeft iets leuks bedacht om het bos te verkennen. Met allerlei materiaal in onze rugzak trekken we samen met hen het bos in. We zoeken de dikste boom, ontdekken de gekste paddenstoelen en onze verrekijker helpt ons om de vogels te ontdekken. Deze activiteit staat in het werkboek beschreven voor de herfst, winter en lente. Je vindt er ook de eindtermen en materiaaltips in terug. 

 • 1ste en 2de leerjaar
 • 2,50 EUR, te koop in De Kaaihoeve

 

Handleiding: Speurneuzen in het bos

De handleiding bevat:

 1. praktische doe-het-zelf-tips 
 2. uitvoerig beschreven veldwerkopdrachten voor de herfst, winter en lente
 3. hulp bij de inzichtelijke naverwerking in de klas
 4. de eindtermen die verwerkt zijn in de activiteiten
 5. een uitgebreide waaier aan didactische bijlagen en werkbladen
 • 3de en 4de leerjaar
 • 5 EUR, te koop in De Kaaihoeve
Handleiding: De Onderzoeker
Tijdens veldwerk worden de leerlingen echte terreinwetenschappers die op een pas ontdekt eiland gedropt worden. Ze nemen deel aan een internationale expeditie van de Verenigde Naties die de geheimen van het eiland moet ontsluieren. Via observaties, staalnames en berekeningen brengen zij verslag uit over dit ontdekte eiland.
Naast de beschrijving van het veldwerkprogramma en de naverwerking vind je ook een heleboel tips. 
 • 5de en 6de leerjaar
 • 5 EUR, te koop in De Kaaihoeve

Handleiding: Oriëntatie in het landschap

Het oude dagboek van de mysterieuze man P.L.D.V. is je gids tijdens je zoektocht doorheen het landschap. Van tijd tot tijd haal je de instrumenten zoals kaart, kompas, papier en potlood, ... boven om de opdrachten te kunnen uitvoeren. Die leiden jou op het einde van je tocht naar de schat van P.L.D.V. 

 • 5de en 6de leerjaar
 • 5 EUR, te koop in De Kaaihoeve

Stel een vraag

dienst Natuur- & Milieueducatie - De Kaaihoeve

+32 55 49 67 96