Vogelzangbos

Het Vogelzangbos is een jong bos van 2 ha met inheemse boomsoorten. Het bevindt zich vlak naast het parkdomein Breivelde, in het centrum van Bevegem (Zottegem).

Fauna en flora

Inheemse boomsoorten zoals zwarte els en wintereik houden van dit vochtige valleigebied van de Warandebeek. Door de doornen is de eenstijlige meidoorn een favoriete nestplaats voor talrijke (zang)vogels. Ook andere bloeiende bomen en struiken zoals hazelaar, winterlinde en Europese vogelkers leveren nectar en bessen. Het hooilandje wordt slecht 1 à 2 maal per jaar gemaaid. Zo kunnen grassen en kruiden uitgroeien tot een paradijsje voor insectensoorten zoals vlinders, sprinkhanen en wilde bijen.

Langs het wandelpad kom je een oude linde en enkele oude haagbeuken tegen. Het zijn imposante maar stille getuigen van het vroeger kleinschalig landbouwgebruik aan de rand van het stadscentrum. 

Praktisch

  • Gratis toegang
  • Openingsuren: elke dag open van zonsopgang tot zonsondergang
  • Opgelet! 
    • Bij stormweer is het verboden om het bos te betreden. Door hevige rukwinden kunnen takken afkraken en bomen omwaaien. Op de website van het KMI kan je zien wanneer het gaat stormen. Ook de dagen na de storm ben je best waakzaam voor overhellende of afgekraakte takken en bomen. 
    • Opgelet! Bij aanhoudende droogte kan er brandgevaar zijn. Kijk op de website van het Agentschap Natuur en Bos om te weten welke brandalarmfase in Oost-Vlaanderen van kracht is. 
    • Roken of vuur maken zijn verboden, het hele jaar door en overal in het gebied.
  • Adres: Bevegem (Zottegem), ingang aan het kruispunt Warande/Vogelzang. Een andere toegangsmogelijkheid is via het stedelijk sport- en recreatiedomein Bevegemse Vijvers.

Stel een vraag

dienst Klimaat, Milieu & Natuur

+32 9 267 78 02